10 načina kako da brzo otklonite glavobolju

Podelite:

Deset načina kako da brzo i efikasno otklonite glavobolju bez lekova. Postoji više od 200 različitih vrsta glavobolja, koje se različito ispoljavaju i različito leče

NEMA čoveka koji barem jednom u životu nije imao glavobolju. Lekari kažu da je to jedan od najčešćih simptoma u medicini uopšte, a danas postoji više od 200 različitih vrsta glavobolja, koje se različito ispoljavaju i različito leče. Mogu da budu izuzetno jake i neprijatne, ali su najčešće benigne, prolazne i nisu posledica ozbiljnih oboljenja. Samo kod oko 10 odsto pacijenata javljaju se tzv. sekundarne glavobolje, koje su uzrokovane drugim bolestima.

glavobolja

Postoji nekoliko univerzalnih saveta koji mogu da pomognu da se tegobe smire.

1. OBLOG I MASAŽA – Čim osetite da u glavi počinje da se muti i nastupa bol, stavite hladan oblog na čelo i blago masirajte vrat i slepoočnice. Mogu da pomognu i kockice leda umotane u pamučnu krpu ili maramicu. Ledeni „šok“ će suziti krvne sudove, i blokiraće bol da se ne širi dalje. Vrat je naročito osetljiv osobama koje dugo sede na poslu.

indijska-masaza

2. PROMENITE ISHRANU – Izbegavajte namirnice na koje ste preosetljivi. Neke osobe dobijaju glavobolju od nitrita i nitrata (u dimljenom mesu), tiramina (u fermentisanim namirnicama, nekim crnim vinima, zrelim sirevima, pivu), sulfita (kompoti, sušeno voće) ili salicilata (u čaju, sirćetu, mnogim vrstama voća). Preporuka je da uzimate namirnice bogate kalcijumom (mleko, sir, riba, integralne žitarice, mahunarke), magnezijumom (riba, školjke, meso, zeleno lisnato povrće, semenke, kakao) i esencijalnim masnim kiselinama.

mleko-i-mlecni-proizvodi-1377262251-11416

3. SPAVANJE – Da biste izbegli glavobolju morate dovoljno da spavate. Stručnjaci su procenili da je odraslom čoveku potrebno od šest do sedam sati spavanja. Manje sna može da inicira nastanak glavobolje, kao što je izaziva i naglo izlaganje jakom izvoru svetlosti.

spavanje

4. TUŠIRANjE – Ako želite da bol u glavi što pre umirite pokušajte sa desetominutnim tuširanjem toplom vodom. Stanite pod tuš i usmerite mlaz vode na vrat i ramena. Ovo je posebno efikasna mera kada osetite da počinje migrena.

tusiranje

5. AKUPRESURA – Tradicionalna kineska medicina daje odgovore gotovo na sve zdravstvene probleme. Za glavobolju se preporučuje pritiskanje palčevima na obe slepoočnice od 15 do 20 sekundi. Postupak može da se ponavlja nekoliko puta zaredom. Takođe, možete prstima leve ruke da pritisnete osetljivu tačku koja se nalazi na desnoj ruci između palca i kažiprsta.

akupresura

6. UZIMANjE TEČNOSTI – Nedostatak tečnosti izaziva mnogobrojne zdravstvene probleme uključujući i glavobolju. Zato tokom celog dana treba piti dovoljno vode ili nezaslađenog čaja, a preporuka stručnjaka je da to bude količina od oko dva litra. Žeđ može povremeno da se gasi i mineralnom vodom, kao i nezaslađanim sveže ceđenim voćnim sokovima.

zdr-srce-leto

7. KAFA SA LIMUNOM – Iscedite sok jednog limuna u šolju vrele kafe i brzo popijte. Za kratko vreme glavobolja bi trebalo potpuno da nestane. Ovaj napitak će poboljšati cirkulaciju i pozitivno će uticati na krvne sudove mozga. Možete da iskoristite i koru limuna, koja je idealno sredstvo za otklanjanje glavobolja koje izazivaju stres i previše posla. Najbolje je da se limun za tu potrebu oljušti i da se ukloni bela kožica, a lekovita kura trebalo bi da traje do dva minuta. Po potrebi postupak može da se ponavlja.

kafa 1        limun

 

8. IZBEGAVAJTE STRES – Jednu od najčešćih glavobolja – tenzionu, uglavnom izaziva hronični stres. Ako ne možete uvek da ga izbegnete pokušajte da napravite kontratežu. Više se smejte, družite, provodite vreme sa porodicom i ljudima koji mogu da vam poprave raspoloženje. I trudite se da što pre razrešite stresnu situaciju koja vam pritiska glavu.

stres

9. VEŽBE – Redovna fizička aktivnost oslobođa od stresa, popravlja raspoloženje, opušta mišiće, prevenira mnoge hronične bolove, pa može i glavobolju koja se često javlja kao posledica ukrućenosti vrata i problema sa kičmom. Preporuka je da redovno vežbate, a ako nemate dovoljno vremena makar protegnite telo svakog dana nekoliko minuta. Stručnjaci preporučuju jogu i druge vežbe opuštanja.

joga

10. DUVAN I ALKOHOL – Ove poroke bi trebalo da izbegavate ako imate glavobolju, ili makar da ih smanjite na minimum. Treba imati na umu da pušenje izaziva hipoksiju, odnosno smanjenu koncentraciju kiseonika u organizmu, što direktno uzrokuje i smanjen dotok kiseonika u mozak, što je dobra podloga za nastanak glavobolje. Nakon uzimanja alkohola, krvni sudovi u glavi se proširuju, što takođe može da dovede do glavobolje.

cigara

Izvor: Novosti.rs

Podeljeno