10 namirnica koje vas sigurno neće ugojiti

Podelite:

Evo spiska od deset namirnica koje podstiču organizam na rad i samočišćenje, a imaju u sebi vrlo malo kalorija.

Spanać
Ima samo sedam kalorija u celoj šolji. Osim toga, ovo ukusno zeleno povrće najbolje je pripremati sveže, jer je puno folne kiseline, gvožđa i vitamina K.

spanac

Kelj
Lekari tvrde da fitonutrijenti iz kelja podstiču našu jetru na proizvodnju enzima koji neutraliziraju potencijalno kancerogene materije, te čak mogu da spreče i rak dojke. Ima pet kalorija u jednoj šolji, a bogat je vitaminom B, folnom kiselinom i manganom bitnim za regulaciju šećera.

kelj

Karfiol
Sadrži antikancerogene materije i vitamin C i folnu kiselinu, te su suprehrana koja sprečava nastajanje ćelija tumora.

karfiol

Limun
Ne treba posebno da se naglasi koliko je mnogo vitamina C u jednom limunu. Uz to bogat je vlaknima, a ima samo 20 kalorija. Skraćuje vreme prehlade i gripa…

limun-zdrava-ishrana

Beli luk
Četiri kalorije po luku, dovoljno je da ga uključite u svaku salatu ili varivo na kraju kuhanja. Ubija bakterije i viruse i odličan je u borbi protiv raka i infekcija urinarnog trakta.

beli-luk

Paprika
Pola šolje svežih paprika ima 30 kalorija, a uz to imaju pregršt vitamina C i vlakana.

Paprika-babura

Crni luk
Zbog sulfida koji imaju antimikrobni, antioksidativni i antikancerogeni učinak, luk štiti od raka endometrija (raka sluznice maternice). Ima samo 32 kalorije na pola čaše.

crni_luk_kao_lek

Rotkvice
Pune su kalijuma, folne kiseline, antioksidanata i sumpornih spojeva koji podstiču bolje varenje. Imaju samo 19 kalorija po šolji.

rotkvice

Čaj
Sadrži polifenole, antioksidanse koji štiti ćelije od oštećenja koje može uzrokovati rak. Čaj takođe može sniziti loš holesterol i dobar je u obrani od osteoporoze, jača mozak, a od njega i – mršavite! Ipak imajte na pameti da je pravi čaj kao superhrana – crni, zeleni i beli, a ne razne mešavine aromatičnih čajeva.

caj

Šargarepa
Šargarepa ima vrlo malo zasićenih masnoća i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folata i mangana te vlakana, vitamina A, vitamina C, K i kalijuma. Ima 22 kalorije na pola šolje.

Sargarepa

Izvor: lekarinfo.com

Podeljeno