10 trikova da olakšate borbu protiv kilograma

Podelite:

Početak godine je vreme kada se najčešće odlučujemo za dijete i promene navika u ishrani. Bez obzira koliko želeli da popravimo izgled, ponekad nam je teško da se pridržavamo novih pravila. Postoje trikovi koji nam olakšavaju borbu sa suvišnim kilograma. Predstavljamo vam neke od njih.

dijeta

 

NAPRAVITE PLAN
Isplanirajte obroke i sačinite listu pre odlaska u kupovinu. Ovo će smanjiti vaše troškove i pomoći da odolite iskušenjima, pa vam neće biti teško da u prodavnici zaobiđete čokoladu i gazirane napitke.

PAŽLJIVO S VELIČINOM PORCIJA
Obratite pažnju na količinu hrane koju unosite tokom jednog obroka. Ne morate da pojedete sve što se nalazi na vašem tanjiru. Podjednako važno kao veličina porcije jeste i  njen sadržaj, pa imajte na umu obe stvari prilikom svakog doručka, ručka ili večere.

REDOVNO UNOSITE HRANU
Razmak između oborka od 3 do 5 sati držaće pod kontrolom vaš apetit. Nemojte se zavaravti da će izgladnjivanje pomoći da oslabite. Naprotiv, imaće sasvim suprotne efekte jer će vam naterati na prejedanje.

SAŽVAĆITE SVAKI ZALOGAJ
Žvakanje hrane utiče i  na apetiti  na varenje hrane. Ako brzo jedete, osetićete nelagodnost u stomaku. U suptonom, obrok će trajati duže, a vi ćete uživati u svakoj namirnici, pa će vas bogastvo ukusa iznenaditi.

ZDRAVA HRANA ZA PRAZNIKE

Neki praznici su za nama, a neki nam tek predstoje, neka na vašoj prazničnoj trpezi bude ćuretine, oraha i  crne čokolade. Oni su odličan izvor antioksidanata i proteina i obezbeđuje potrebnu energiju. Uz to sjajno su rešenje za one koje drže dijetu. Uz njih hrana i  praznici postaju pravi saveznici.

dijeta 1

VODA JE NEOPHODNA

Hidriratacija nam pomaže da mislimo jasnije i  da se osećamo energičnije. Kada  smo dehidrirani, postajemo umorniji i  nervozniji. Uvek kada osetite žeđ, znak je da je došlo do dehidratacije. Zato unosite dovoljno tečnosti tokom dana, popijte nekoliko čaša pre spavanja, a pored svog krevete uvek imajte jednu čašu vode.

NAUČITE DA KAŽETE NE

U redu je reći ne svojim porocima. To ne znači da morate da se odreknete svih uživanja, već da u njima imate meru.

NASPAVAJTE SE

Kada ste umorni, lakše posežete za sendvičima i kafom koji vam brzo obezbeđuju prekopotrebnu energiju. Izbegavajte da na spavanje odlazite kasno ili da uveče unosite koein, pa ćete se ujutru osećati mnogo odmornije. Postoji hrana koja će vam pomoći da lako zaspete, to su sve one namirnice bogate kalcijumom koje pokreću proizvodnju melatonin, a hormona zaduženog za regulaciju spavanja. Kalcijum u kombinaciji sa magnezijumom opušta nerve i  mišiće, pa su banana sa integralnim keksom ili jogurt sa muslijem dobar izbor.

KONTROLIŠITE NIVO STRESA

Na odabir namirnica utiče i  stres i to negativno. Zato izbegavajte one niskokalorične i opsesivne dijete. Pronađite načine da se relaksirate.

NAHRANITE MOZAK

Riblje ulje, orasi  i zeleno povrće treba du budu uključeni u vašu dijetu. Oni će vam obezbediti gvožđe, proteine i  omega 3 kiseline koji će vas učiniti opuštenim i  spremnim za obavljanje radnih zadataka.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno