10 znakova koji pokazuju da niste zdravi, A MAKAR JEDAN IGNORIŠETE!

Podelite:

Ukoliko vam je zdravlje na prvom mestu, pročitajte neke od ovih znakova koje nagoveštavaju da sa vašim zdravljem nešto nije u redu

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Telo nam vrlo često šalje signale da nešto sa našim zdravljem nije u redu. Međutim većina nas uporno ignoriše takve znake. Dajemo vam 10 očiglednih znakova da treba da proverite svoje zdravlje.

1. Seda kosa pre 40 godine

Sede vlasi prirodna su pojava koja često zavisi u genetici. Ali ako imate više od 50 posto sede kose već u 30-tim godinama života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

2. Mladeži

Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaju delovanjem sunca i njegovog UV zračenja te se ubrajaju u prekancerozne promene na koži.

3. Beonjače

Beonjača bi trebala biti uvek bela. Osim neispavanosti ili prehlade ovaj deo oka može otkriti i neke opasne promjene u vašem orrganizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetrom. No pukotine koje se često javljaju na završecima usnama te unutrašnje ranice mogu biti znak nedostatka vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primetili kako vam vrat izgleda otečeno, čim pre potražite savet doktora. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju ređe, no nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promene popraćene su i gubitkom kose.

Image courtesy of tungphoto at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of tungphoto at FreeDigitalPhotos.net

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekcema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. No, isto tako, ovakva promena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni.

9. Hladna stopala

Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestiraju na njima. Rajnaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

Image courtesy of Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godinaživota te mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rozaceu – hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / Izvor: kolektiv.me)

Podeljeno