11 koraka do zdrave kose

Podelite:

Iako je genetika veoma bitan faktor koji će odrediti kvalitet kose, postoji još niz elemenata koji su podjednako uticajni. Adekvatan unos hranjivih materija, minerala i vitamina može značajno unaprediti zdravlje kose. Evo nekoliko predloga zdrave hrane i prirodnih lekova za to.

zdrava-kosa

Vitamin C za više kolagena

 

Kolagen koji oblaže vlasi kose se vremenom razgrađuje, pa kosa postaje krta i lomljiva. Jedan od povoljnijih načina je povećanje unosa vitamina C. Sa samo 250 mg dnevno pojačaćete stvaranje kolagena. Možete se opredeliti za capsule, ili još bolje za voće i povrće kao što su jagode i paprika.

index

Dobri bioten

 

Vitamin iz B kompleksa, bioten, fenomenalan je za zdravlje kose i vlasišta. Orašasti plodovi, integralni pirinač i mekinje su njegov glavni izvor.

 

Vitamin E za otpornost

 

Sprečite lomljivost i oporavite oštećenu kosu vitaminom E. On potpomaže stvaranje keratina, a uvedite ga u ishranu konzumiranjem semenki suncokreta, badema, pinjola, suvih šljiva, spanaća i maslinki.

 

Ruzmarin za cirkulaciju

 

Esencijalno ulje ruzmarina potpomaže cirkulaciju skalpa. Ubacite nekoliko kapi u šampon, a za ultra-efikasan tretman masirajte skalp mešavinom ovog i palminog ulja pre pranja.

ruzmarin-velika_608213S1

Esencijalne masne kiseline

 

Krucijalne za funkcionisanje organizma pa i za lepu kosu, esencijalne masne kiseline moramo unositi putem hrane, jer ih telo ne stvara samo. Orasi, lan, riba i avokado su glavni izvori, i zato ih redovno konzumirajte.

 

Snaga gvožđa

 

Bitno za rast kose, gvožđe se nalazi u melasi, zelenom lisnatom povrću, praziluku, indijskom orahu, suvom voću, smokvama i bobičastim plodovima. Uz gvožđe, radi bolje apsorpcije, uzimajte i vitamin C.

images

Tireoidna žlezda

Hipotireoidizam, odnosno usporen rad štitaste žlezde, može dovesti do proređene kose. Morske trave, kao što su nori, dulse, kombu i vakame bogate su jodom, i pomažu ponovno uspostavljanje balansa. Izbegavajte vodu iz česme koja je bogata fluorom i hlorom, hemikalijama koje usporavaju resorpciju joda. Jako je koristan i ekstrakt morske trave Fucus vesiculosus.

B kompleks vitamina

 

Bioten i B6 sprečavaju opadanje kose poboljšavajući cirkulaciju skalpa I obnavljajući folikule vlasi.

 

Za gospodu

 

Ekstrakt ploda palme Serenoa repens, prema nekim studijama, potpomaže rast kose kod muškaraca. Ovaj tradicionalni lek protiv ćelavosti, naravno, mogu koristiti i žene.

Izvor: Drvo života

 

Podeljeno