3 vrste raka sve češće kod muškaraca

Podelite:

U sledećih 15 godina stope ovih vrsta raka znatno će se povećati.

3 vrste raka sve češće kod muškaraca

Stručnjaci upozoravaju kako će se brojevi slučajeva raka prostate, debelog creva i melanoma znatno povećati u sledećih 15 godina. Znate li kako se možete od njih zaštititi i smanjiti svoj rizik?

Najnoviji podaci britanskih istraživača ukazuju na trend porasta slučajeva raka kod muškaraca, koji neće stati ili se promeniti, a među najraširenijim vrstama u sledećih 15 godina spominju se rak prostate, creva te melanom.

Cancer Research UK ističe kako je glavni razlog projekcija porasta slučajeva broja raka taj što ljudi očito žive duže nego što su živeli do sada, a nažalost, duži životni vek ne prati i dobro zdravlje. Naime, očekivana životna dob se znatno produžila od 1990-tih godina, no poslednje godine života obično su karakteristične mnogim hroničnim bolestima poput dijabetesa, artritisa i Alzheimerove bolesti.

Rak prostate

Rak prostate je najčešća vrsta raka u Europi, a tokom života, od raka prostate oboli svaki šesti muškarac. „Manji deo muškaraca koji imaju stanice raka u svojoj prostati oboli od manifesne bolesti. Samo deset posto njih umret će od posledica te bolesti, što znači da je danas postotak izlečenja jako velik. Rano otkrivanje donosi gotovo stopostotno izlečenje“.

Ova vrsta raka najčešće nema simptome, nego se razvija tokom godina. Jednom kada se simptomi jave, tada je kasno jer se bolest proširila. Simptomi uključuju pritisak na mehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovno, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede, savetuju stručnjaci.

Ako želite smanjiti svoj rizik od raka prostate, sledite ove savete:

 • smanjite unos mesa, pogotovo prženog
 • smanjite unos hrane koja je bogata mastima
 • povećajte unos likopena, antioksidansa koji se nalazi u voću i povrću kao što su čeri paradajz, ružičasti grejpfrut ili lubenica
 • pijte zeleni čaj: kod muškaraca koji boluju od raka prostate, a koji su ispijali veće količine zelenog čaja, došlo je do značajnog smanjenja količine biomarkera koji dijagnosticiraju i procenjuju napredovanje te zloćudne bolesti, pokazalo je to nedavno istraživanje obavljeno u časopisu Cancer Prevention Research
 • pazite na težinu jer su pretili muškarci skloniji raku prostate

Kolorektalni rak

Podjednako se javlja u osobama oba spola, a većina obolelih starija je od 65 godina. Rizik od oboljevanja počinje rasti nakon 40. godine, a 90 posto svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50. godina života.

Rak debelog creva nastaje u donjem delu probavnog sastava, a može se javiti u delu debelog creva koji se nalazi uz tanko crevo, u glavnom delu debelog creva ili u donjem delu debelog creva koji vodi do analnog otvora. U početnoj fazi nastanka nema simptoma. Na rak debelog creva takođe treba posumnjati i kada se javi neobjašnjiv i neplaniran gubitak telesne težine uz gubitak apetita. Ukoliko je mesto raka u desnoj stani debelog creva tada su najčešći simptomi anemija zbog nevidljivog gubitka krvi stolicom.

Ako želite smanjiti svoj rizik od raka debelog creva, sledite ove savete:

 • prestanite pušiti i manje konzumirajte alkoholna pića
 • pravilno se hranite
 • izbacite hranu puno masti i holesterola
 • povećajte unos vlakana
 • vežbajte redovno

Melanom

U poslednje vreme u svetu se beleži porast pojavnosti melanoma. Uzrok za to nije do kraja utvrđen, ali stručnjaci se slažu da je sigurno jedan od uzroka izlaganje suncu koje ima veću količinu ultraljubičastog zračenja što može potaknuti mutacije i dovesti do razvoja melanoma pogotovu ako za to još postoje i nasledne predispozicije. Klinička slika.

Na maligni melanom treba posumnjati kada postojeća pigmentirana koža počinje menjati boju (pojavljivanjem nijansi plave, bele, sive, crvene, ljubičaste ili crne), veličinu, oblik (nepravilni rubovi), površinu, konzistenciju, ako se počinje odizati, svrbeti, boleti, krvariti i sl.

Osobe setle puti, plavih ili zelenih očiju te crvene ili plave kose sklonije su razvijanju melanoma u odnosu na ostatak populacije, baš kao i osobe koje žive u sunčanim predelima ili provode puno vremena na otvorenom.

Ako želite smanjiti svoj rizik od melanoma, sledite ove savete:

 • ograničite izlaganje sunčevoj svetlosti, pogotovo u letnim mesecima između 11 i 17 sati
 • uvek nanesite kremu sa zaštitnim faktorom na delove tela koji su izloženi suncu (ne zaboravite na vrat, dekolte, ruke i noge)
 • nemojte koristiti solarijum
 • provodite samopregled kože jednom mesečno

Izvor: ordinacija.hr

Podeljeno