4 tajne koje vaša kosa otkriva o zdravlju

Podelite:

Kosa nije, kao što većina misli, „odvojeni“ deo ljudskog tela. Kao i nokti ona je produžetak organizma koji otkriva dosta o našem zdravlju. Saznajte šta mogu da „kažu“ dlaka i češalj.

 

GUBITAK SJAJA KOSE

Ako vam je bujna kosa postala istanjena i mlitava, prvo razmislite šta ste joj radili u poslednje vreme. Da li ste dugo bili u hlorisanoj vodi, da li ste se farbali, izbeljivali kosu blanšom?

Ove stvari mogu da izazovu gubitak sjaja, a beživotna kosa ukazuje na loše funkcionisanje štitaste žlezde, usporen metabolizam, nedovoljnu proizvodnju hormona i hipotireoidizam.

 

PERUT

Perut se u većini slučajeva „leči“ šamponima, ali ako ljuspice opadaju sa glave i liče na sitne kraste onda možda bolujete od psorijaze.

Perut koja nekontrolisano opada i ne smanjuje se može da ukazuje i na neku drugu bolest kao što je Kronova ili multiplekskleroza.

OPADANJE KOSE

U proseku dnevno gubimo oko 100 vlasi, što je potpuno normalno. Ali, ako na češlju ostavite omanji žbun kose svakodnevno ili čak cele pramenove, vreme je za uzbunu.

Najčešće je u pitanju posledica akutnog stresa, gubitka posla, razvoda, ali može da ukazuje na loš rad štitne žlezde ili policistične jajnike.

LOMLJENJE DLAKE

Ako vam je ishrana loša, nije bogata proteinima kosa će patiti i lako će se lomiti. Ovo je još jedan znak da imate problema sa jajnicima i hormonima, pa za svaki slučaj se konsultujte se sa svojim lekarom.

Izvor: Zena Blic

 

Podeljeno