5 dijeta za 5 oboljenja

Podelite:

Nasuprot uvreženom shvatanju da je svrha svake dijete skidanje kilograma, dijeta zapravo predstavlja specifičan režim ishrane koji treba da održava ravnotežu u organizmu. O tome bi uvek trebalo voditi računa, a posebno u slučaju bolesti, kada je adekvatna ishrana jedan od najvažnijih preduslova za ozdravljenje.

 

dijete
Dr Milena Pandrc, specijalizant interne medicine na Vojnomedicinskoj akademiji i doktorant na Medicinskom fakultetu u Beogradu, mejlom šalje individualne dijete svim pacijentima koji moraju da prilagode ishranu svom zdravstvenom stanju, a mi izdvajamo pet režima ishrane za pet zdravstvenih tegoba.
Ako želite dijetu po meri vaših tegoba, pišite na pandrcmilena@yahoo.com. Navedite visinu, težinu, obim struka i kukova, laboratorijske nalaze, poslednji izveštaj specijaliste kod koga se lečite, spisak lekova koje koristite i eventualne alergene.

mlekoooooooo

ČIRAŠIMA PRIJA HLADNO MLEKO
Osobe koji imaju čir na želucu trebalo bi da, kad imaju bolove, podele dnevno potrebnu količinu hrane u nekoliko manjih obroka u toku dana.
Njihova ishrana treba da se bazira na svežem i na kiselom mleku, jogurtu, mileramu, dvopeku i prepečenom hlebu, meko kuvanim jajima i prirodnim voćnim sokovima.
Pacijentima se ne preporučuju kisela testa s kvascem, životinjske masti, povrće bogato celulozom, kao što su kupus, luk, praziluk, pasulj, sočivo i krastavci.
Osobama koje pate od čira ne prijaju ni crni i svež hleb, pikantni sirevi i kačkavalj, pržena jaja, jaki začini, zaprška, masne supe i čorbe, tvrda i masna mesa, dimljeno meso, začinjeno, prženo i pohovano, kobasice, salame, slanina i čvarci.

dijeteeeee 5

SLANA SUPA KAD ŽUČ BOLI 
Pacijentima koji pate od upale žučne kese i kamenčića u žuči preporučuje se da svako jutro, na prazan želudac, popiju po šolju toplog čaja od nane ili kamilice, a da kasnije, tokom dana, jedu suv keks, dvopek, slane supe, baren krompir i pirinač. Kod naglo nastalih upala žučne kese treba izbegavati grašak, sočivo, pasulj, kupus, kelj, mahunaste plodove, masno pečenje i jela s mesom, masnu ribu, žumanca, pavlaku, šlag, majonez, stare sireve i kačkavalj, jela s jajima, hleb, uštipke, prženice, peciva s kvascem, torte i lisnato testo. Izbegavanje alkohola, piva, kafe i gaziranih pića se podrazumeva.

dijeta 6KAŠASTA HRAN LEK ZA ŽELUDAČNU KILU
Prvo i najvažnije pravilo kog moraju da se pridržavaju osobe sa želudačnom kilom glasi – tri sata pred spavanje ne sme ništa da se jede. Ne preporučuje se ni unos velike količine tečnosti jer ih u suprotnom čeka besana noć.
Oni bi takođe trebalo obavezno da prošetaju posle jela i da ne uzimaju obilne, već manje a češće obroke i da izbegavaju masnu i začinjenu hranu, alkohol, kafu i gazirana pića.
Njima se preporučuje da jedu kašastu hranu jer će tako izbeći njeno „skretanje“ u kilnu vrećicu, a u suprotnom ona će početi da pritiska okolne organe, čak i srce.
Male količine hrane neće pritiskati oslabljen mišić između želuca i jednjaka, tako da se želudačna kiselina neće vraćati u jednjak i izazivati neprijatne simptome gorušice.

 

dijeta 7PIRINAČ UMIRUJE DEBELO CREVO
U ishrani pacijenata koji imaju hroničnu upalu debelog creva trebalo bi da dominiraju namirnice barene u slanoj vodi i prelivene maslinovim uljem ili maslacem. Sve namirnice moraju biti sveže. U slučaju dijareje i bolnih grčeva, ishranu treba svesti na čaj i bareni pirinač, bez masnoće, a nakon dva dana postepeno uvoditi kuvani krompir, mladi sir, jogurt, kiselo mleko i kuvano mlado živinsko meso, bez kože. Preporučuju se i nemasne supe, nemasna mesa, kuvana, pečena ili na žaru, riba, meko kuvana jaja, dvopek, dobro pečen hleb, pirinač i griz.
Povrće je dozvoljeno, ali samo krompir i zeleniš. U akutnoj fazi jede se bareno, a kad bolovi uminu, može i sirovo. Osobama koje pate od upale debelog creva najstrože su zabranjena zapržena jela, svinjska mast, mesne prerađevine i konzervirana hrana.
dijeta 8MEKINJE POMAŽU KOD ZATVORA
Opstipacija ili zatvor jedna je od najčešćih zdravstvenih tegoba savremenog čoveka. Javlja se zbog manjka kretanja i povećanog unosa brze hrane, pa se u skladu s tim leči. Osim povećanog unosa tečnosti, pre svega vode, čajeva i prirodnih sokova od voća i povrća, preporučuje se ishrana bogata žitaricama, crni hleb, mekinje, suvo grožđe i smokve, urme, kruške, mandarine, pomorandže, zelena salata, zelje, kupus i karfiol. Od mlečnih proizvoda sme da se uzima samo jogurt. Obično i čokoladno mleko valjalo bi izbegavati. Na listi namirnica za izbegavanje jesu i čokolada, kolači, sve bombone osim gumenih, grickalice, čips, smoki, štapići, beli hleb i pecivo od belog brašna, banane, pirinač, veće količine šargarepe i dunje.

Izvor: zena blic

Podeljeno