6 namirnica od kojih je dobro da jedete koru, ljusku i stabljiku

Podelite:

Delovi namirnica koji se inače ne jedu mogu biti puni hranljivih materija, a i iznenađujuće ukusni. Evo šest namirnica koje bi trebalo da jedete umesto da ih bacate.
1) KORA POMORANDŽE
Kora pomorandže sadrži četiri puta više vlakana nego deo pomorandže koji se obično jede i više tangeretina i nobletina – flavonoida koji su dobri za prevenciju raka, dijabetesa i zapaljenja. Pored toga, mogu sniziti i nivo holesterola bolje nego neki lekovi. Kako bi bila ukusnija, jedite je uz neku voćnu salatu.

2) STABLJIKA BLITVE

Stabljika blitve sadrži dosta glutamina, aminokiseline koja utiče na poboljšanje imunog sistema i podstiče sposobnost tela da se oporavi od povreda i operacija.Skuvajte 6 stabljika blitve zajedno sa ostalim povrćem kada spremate neko jelo.

3) LIŠĆE CELERA
Lišće celera sadrži pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika.Pored toga, sadrži i vitamin C i fenole, moćne antioksidante. Iseckajte liske i dodajte ih salati ili ih koristite kao ukrasni detalj uz piletinu i ribu.

4) LIŠĆE BROKOLIJA

Samo porcija od 30 grama lišća brokolija sadrži 90 odsto dnevnih potreba vitamina A (dok sam plod sadrži samo tri odsto). Skuvajte liske brokolija kao što kuvate spanać.

5)  KORA LUBENICE

Otkriveno je da beli deo kore lubenice sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja podstiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju.Ubacite limetu i koru lubenice u blender, a u dobijeni sok možete, po želji, dodati šećer, rum, džin ili votku.

6) LJUSKA CRNOG LUKA

Ljuska crnog luka sadrži više antioksidanata nego sam luk. Posebno je bogata kvercetinom, koji može smanjiti krvni pritisak. Kuvajte ga kao sastojak supe ili paprikaša, a kad jelo bude gotovo, uklonite ljuske iz njega.

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno