6 razloga za manje hleba u ishrani

Podelite:

Iako predstavlja namirnicu koja se svakodnevno nalazi na trpezi, postoje brojni razlozi zašto je dobro jesti znatno manje količine hleba.

hleb

 

Ako primećujete da se na vašem meniju u većim količinama nalazi hleb, ali i peciva, kolači i kek, vreme je da načinite neke promene ako želite da održite telo zdravim i kazaljku na vagi na istom mestu

Ne sadrži nutrijente 

Jedan od najvažnijih razloga zašto je dobro jesti manje hleba, posebno belog, keks i slične namirnice je gotovo potpuni nedostatak hranjivih vrednosti. Hlebom se u organizam ne unose vlakna ni žitarice pa telo ne dobiva potrebne nutrijente. Pšenični hleb je nešto bolji izbor ali najbolji izbor je hleb od celog zrna. 

Ima previše soli 

Još jedan dobar razlog da jedete manje hleba je činjenica da značajno možete da smanjite količinu natrijuma u organizmu. Veće količine pojedenog hleba, posebno onog obrađenog koji kupujete u klasičnim prodavnicama sadrže veće količine soli. Pojedena kriška hleba ili sendvič s vremena na vreme neće vam naštetiti, ali treba izbegavati svakodnevnu konzumaciju. 

Međutim, postoji nekoliko zdravijih opcija. Pokušajte sa hlebom, pecivima i drugim proizvodima od celih žitarica, druga opcija je kupovanje domaćeg hleba ili možete samo kod kuće ispeći svoj hleb. 

Debljanje 

Činjenica je da se od hleba možete udebljati. Ako jedete previše hleba, svi ugljeni hidrati, so, rafinirani šećer i konzervansi će se odraziti na težinu. To je povezano s insulinom, zato je vrlo važno pripaziti na količinu hleba koju jedete. 

Povećani zdravstveni rizici 

Bez obzira na to da li jedete običan hleb, pecivo, keks ili testo za picu, ako jedete previše tih namirnica, stavljate svoje zdravlje u opasnost, a upravo su zdravstveni rizici jedan od najboljih razloga da jedete manje hleba. Od šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska pa do srčanih bolesti, prevelike količine hleba dovode do zdravstvenih problema, pa čak iako jedete veće količine hleba od celih žitarica. 

Nećete biti siti 

Jedenje manje količine hleba smanjuje apetit, posebno ako ste ljubitelj belog hleba. To je zapravo direktno povezano sa hranjivim materijama, odnosno njihovim nedostatkom, u određenim vrstama hleba. Međutim, ako odaberete hleb od celih žitarica, to će vam sigurno pomoći da utolite glad, ali svejedno pazite da ne pojedete previše, jer iako ćete biti siti duže, tu je i faktor debljanja na koji treba pripaziti. 

Velika količina ugljenih hidrata 

Još jedan dobar razlog da jedete manje hleba jeste količina ugljenih hidrata koju on sadrži. Naravno, telu je potrebna određena doza ugljenih hidrata, ali njihovo preterano unošenje loše je za organizam. To je razlog zašto je umerenost tako važna.

Izvor: B92.net

Podeljeno