6 trikova za bolji san

Freeimages.com
Podelite:

Kako biste se lepo odmorili ipak nije dovoljno da na spavanje odete ranije kako biste skupili minimum pet, odnosno najboljih osam sati sna. Kvalitet se postiže na drugačiji način, a ovo su neki od trikova…

Freeimages.com

Freeimages.com

Pazite na tečnost

Dosta tečnosti je idealna recept za kvalitetan odmor, međutim ukoliko se dešava da noću ustajete kako biste otišli do kupatila, to može da znači da preterujete sa unosom u vremenu pre odlaska u krevet. Čaša vode, šolja čaja ili nekog napitka koji volite sasvim su u redu, ali nemojte da ih pijete previše blizu vremena kada odlazite u krevet.

Izbegavajte kofein

Ukoliko niste znali, kofein se zadržava u organizmu čak osam sati, pa ma koliko vam se činilo da ste umorni i da ćete lako zaspati, probajte da se oduprete potrebi da popijete nešto što sadrži kofein do narednog dana. Čak i u slučaju da zaspite bez problema, kofein može da vam utiče na kvalitet sna.

Vežbajte ranije

Vežbanje je esencijalno za zdravlje, čak iako je lagano. Međutim, ukoliko preferirate večernje vežbe, pokušajte da ih organizujete tako da budu minimum tri sata pre odlaska na spavanje jer se procenjuje da je toliko potrebno organizmu da se u potpunosti smiri nakon aktivnosti.

Sklonite elektronske uređaje

Plava svetlost koju emituju elekronski uređaji(tablet, telefon, TV), utiče na hormon koji nam pomaže da zaspimo. Tako da ne samo što ne bi bilo loše da izbegnete njihovo korišćenje neposredno pred spavanje, nego možete i da namestite podsetnik koji će vas upozoriti da biste trebali da ih isključite makar pola sata pred odlazak u krevet.

Ne ignorišite alarm

Mnogi ljudi uutru podese nekoliko alarma za buđenje ili jedan koji će moći da odgode na pet ili deset minuta. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo nikako nije zdravo i da bi svi trebali da ustanu već sa prvim. Ovakav vid dremanja nakon budilnika ume i te kako da utiče na umor, pa i energiju koja je neophodna za ostatak dana.

Ako imate bilo kakvih zdravstenih pitanja obratite se sertifikovanim lekarima putem servisa koji spaja korisnike i lekare www.eklinika.rs

E.G.

eKlinika.rs / ZenskiMagazin

Podeljeno