8 najčudnijih sposobnosti ljudskog tela

Podelite:

 

Da li ste nekad osetili bol u zglobovima pre grmljavine? Iskusili ste iznenadnu migrenu tokom hladnih dana? Neki miris vas je podsetio na neki prošli događaj? Naša tela su sposobna da urade neke neobjašnjive stvari. Stručnjaci dekodiraju 8 najčudnijih sposobnosti našeg tela.

telo

 

Naša tela su sposobna da urade mnogo toga čega nismo ni svesni

1) BOL U ZGLOBOVIMA MOŽE DA PREDVIDI VREME

Priče o bolu u zglobovim neposredno pre kiše nisu „bapske priče“. Neposredno pred oluju, atmosferski pritisak pada. Glavni senzorni nervni završeci zglobova registruju relativno povećanje pritiska zbog viška tečnosti, što rezultira bolom.

2) OČI MOGU DA NAM SIGNALIZIRAJU DA JE NAŠEM TELU PREVIŠE HLADNO

Kako da znamo da se temperatura spustila do opasne granice? Oči će nam reći. Kada hipotermija postane ozbiljna, krvni sudovi u očima se skupljaju kako bi očuvali energiju. Zbog toga može doći do privremenog slepila, koje je Kejt Apton doživela kad se fotografisala na Antarktiku. Temperatura se tada spustila na -20.

oci

 

3) VAŠE ZENICE MOGU DA OTKRIJU DRUGIMA DA STE ZALJUBLJENI

Ako želite da sakrijete da vam se neko sviđa, sedite u polumraku. Kada vam se neko dopada, zenice vam se proširuju.

To se dešava zbog simpatičkog nervnog sistema, koji kontroliše širenje zenica. Ovo se ne dešava samo kada ste zaljubljeni, nego i kada posmatrate nešto lepo.

4) VAGINA MOŽE DA SE UZBUDI PRE NEGO ŠTO SE UZBUDI MOZAK

Jedna studija iz Holandije otkriva da možda nismo uvek svesni kada smo uzbuđeni. Istraživanje je pokazalo da vagina može da se uzbudi i pre nego što žena toga postane svesna. Ovo istraživanje podržava ideju da su „muškarci vizuelna bića“.

brzina

 

5) BRZINA OTKUCAJA SRCA MOŽE DA PREDVIDI BUDUĆNOST

Rezultati jednog istraživanja tvrde da ljudsko srce može da nasluti određene događaje i bez ikakvih nagoveštaja. Istraživači iz Kalifornije i istraživači iz Italije pokazali su učesnicima seriju fotografija nepredvidljivim redom i proučavali su njihove reakcije. 

Neke fotografije bile su neutralne, a druge su trebale da izazovu reakciju. Naučnici su otkrili da se broj otkucaja srca povećava 10 sekundi pre pokazivanja stimulišuće slike, što sugeriše da srce može da oseti kada treba da se desi nešto lepo ili nešto uznemirujuće. Zato slušajte svoje srce.

6) ČULO MIRISA MOŽE DA VAS VRATI U PROŠLOST

Čulo mirisa je „magična vremenska mašina“. Centri za miris u mozgu nalaze se unutar limbičkog sistema, koji je odgovoran i za emocije i za pamćenje. Mirisi, memorija i osećanja duboko su isprepletani, pa vas jedan miris može lako vratiti nekoliko godina u prošlost.

 

vase oci

 

7) VAŠE OČI MOGU DA PREDVIDE DA DOLAZI PROLEĆE

Napolju vreme može biti užasno, ali rane alergije mogu nagovestiti da su topliji dani blizu. Polen i broj spora povećava se i pre promene vremena, a vaše oči prve reaguju na to, svrbe i suze.

8) SISTEM ZA VARENJE MOŽE DA VAM DA NEVEROVATNU SNAGU

Da, majka bi stvarno bila u stanju da podigne automobil ako bi njena deca bila ispod njega. Kada vas simpatički nervni sitem upozori na opasnost, oslobađa se adrenalin, koji ubrzava broj otkucaja srca, ubrzava disanje, širi zenice i gasi sistem za varenje kako bi dozvolio mišićima da prikupe snagu. Vaš sistem za varenje može da pozajmi  svoju energiju drugim procesima u telu, a u rizičnim situacijama ovo je još izraženije.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno