8 razloga zašto je važno jesti banane

Podelite:

Ako ste „u padu“ banana će vas najbrže „podići“ i ubrizgati vam energiju.

sleep-banana-1827482

Ona sadrži tri vrste šećera u kombinaciji sa vlaknima i zato je nezamenljiva. Stručnjaci kažu da samo dve srednje banane daju snagu za sat i po vremena treninga. Koriste je sportisti i atletičari, a korisna je i zato što pomaže u prevenciji određenih bolesti.

Uz bananu ćete se rešiti zatvora bez laksativa.

 1) DEPRESIJA

Prema najnovijim istraživanjima ljudi koji su skloni depresiji osećaju se bolje kada pojedu nekoliko banana.

Objašnjenje je što banana sadrži triotopan, vrstu proteina koji telo pretvara u serotonin hormon koji opušta, popravlja raspoloženje i čini vas srećnijim.

2) PMS

Zaboravite pilule, jedite banane. Vitamin B6 iz banane reguliše nivo glukoze u krvi.

3) ANEMIJA

Bogata gvožđem banana je odličan izbor ako patite od anemije.

4) KRVNI PRITISAK

Ovo jedinstveno tropsko voće je prebogato potasiumom, ima malo soli, i time je savršena kombinacija za borbu protiv visokog krvnog pritiska. Ako užinate bananu izbeći ćete mučnine tokom dana.

5) MAMURLUK

Najbrži način da se rešite mamurluka je da popijete šejk od banane zaslađen medom.

6) UGRIZ KOMARCA

Kada vas ujede komarac mesto uboda natrljajte bananom, delom sa unutrašnje strane kore. Oticanje i svrab će biti smanjeni.

7) SMIRUJE

Banana je bogata vitaminom B6 koji blagotvorno utiče na nervni sistem. Studije Instituta za psihologiju u Austriji ukazuju i da smiruju nervozu i grčeve u stomaku.

8) KONTROLIŠE TEMPERATURU

U mnogim kulturama banana je voće koje „hladi“. Tako na Tajlandu trudnice jedu što češće banane da bi osigurale da se beba rodi sa granično očekivanom temperaturom, prenosi Žena.

 

Izvor.www.24sata.rs

Podeljeno