Ah, taj dosadni herpes!

Podelite:

Dosadan kao herpes! To je i glavna osobina ove zarazne infektivne bolesti. Niti postoji preventiva, niti čovek inficiran virusom herpesa može od njega trajno da se oslobodi.

herpes

– Postoje dve vste herpesa – simpleks i zoster. Ovaj prvi naziva se još i običan herpes i javlja se najčešće oko uglova usana i nosa ili na genitalijama – kaže dr Nevenka Dimitrijević, lekarka opšte medicine u Domu zdravlja “Voždovac”. Ona kaže da nema načina da sprečite infekciju herpesom. Kad se jednom u telu nađe, miruje dok ne padne imunitet organizma.

44820_2_630x0

– Virus herpesa najčešće se ispoljava kad imamo prehladu, grip i slično. Tada se ćelije imunog sistema angažuju na odbrani od novog virusa, pa virus herpesa nađe prostor da se ispolji – kaže dr Dimitrijević.

Postoji i druga vrsta herpesa, takozvani herpes zoster.
– Njega mogu da imaju samo osobe koje su preležale varičele, zaraznu bolest koju prati osip kože. Herpes zoster i varičele izaziva isti virus. Dešava se da bolest prođe, ali virus ostane u organizmu i onda se kasnije ispoljava na krajevima nerava, obično na području kože u predelu kuka, rebara ili gde god su ovi krajevi – kaže dr Dimitrijević. U najtežem i najkomplikovanijem vidu, herpes zoster može da se pojavi na oku, pa čak da dovede do gubitka vida.

MASTI PROTIV HERPESA

 U lečenju običnog herpesa, kaže dr Dimitrijević, koriste se masti protiv herpesa. Drugi virus herpesa, zoster, se ne leči.

– On prolazi faze razvoja i promena kao kad je pacijent oboleo od varičela. Kad taj period prođe, može na obolelim mestima da se oseti bol ili peckanje. U takvim slučajevima, naročito ako je bol jak, savetujemo da neurolog propiše terapiju – kaže dr Dimitrijević.

Izvor: zena blic

Podeljeno