AH, TAJ PENIS: 18 užasnih stvari koje stvarno mogu da se dogode i ugroze vam ponos!

Podelite:

O penisu se uglavnom piše u kontekstu seksa, ali važno je obratiti pažnju i na zdravlje polnog organa. Evo šta da radite kada vaš penis upadne u nevolju!

Foto: Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Foto: Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Otkrivamo vam sve probleme u koje vaš penis može da upadne, uglavnom zdravstvene, i kako da ih rešite.

Može da se slomi

Iako u njemu nema kostiju, ipak, može da se slomi. To se najčešće dešava tokom divljeg seksa.

Ne funkcioniše nakon nekoliko alkoholnih pića

Previše alkohola može da dovede do toga da niste u stanju da postignete erekciju ili da je zadržite. Stručnjaci kažu da se to dešava jer alkohol otupljuje čula.

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Krv u spermi

Reč je o hematospermiji ili hemospermiji i najčešće nije reč o karcinomu. Može se pojaviti jednom ili može da traje neko vreme, a najčešće prođe samo od sebe. Ukoliko ne prestaje, preporučuje se poseta lekaru. Stručnjaci kažu da je uzrok te pojave najčešće infekcija ili upala prostate.

Plavi testisi

Tehnički gledano, to nije problem penisa, ali se nalazi u istom području. U testisima se tada javlja bol, a to se uglavnom događa nakon što je došlo do duže seksualne stimulacije bez ejakulacije.

Ne možete da svršite

To se često dešava zbog previše masturbacije. Određeni lekovi poput onih protiv visokog pritiska, antidepresivi i narkotici takođe igraju važnu ulogu. Ako vam se ovo dešava, prvo pokušajte manje da masturbirate.

Prebrzo svršite

Prevremena ejakulacija znači da svršite u roku od minut nakon što je počeo seksualni odnos. Premda, postoje dve vrste – nekima se to ceo život događa, a nekima se pojavi u određenom životnom periodu. Stručnjaci još ne znaju zbog čega dolazi do te pojave. Ovo drugo se obično javlja kada su u pitanju psihički problemi i što se više oko toga brinete ta pojava je prisutnija. Postoje lekovi koji usporavaju proces ejakulacije.

Savijen je i boli vas

Normalno je da penis bude zakrivljen, ali ako vas pritom i boli, pogotovo kad imate erekciju i savijen je više nego obično, onda može biti u pitanju oboljenje. Ne treba je brkati s penisima koji su oduvek savijeni. Manifestuje se najčešće na unutrašnjoj strani i često je posledica neke vrste traume ili povrede koja nije ispravno lečena poput pucanja penisa.

Svrab

Može biti u pitanju ojed ili gljivična infekcija koja se može pojaviti i na preponama ili genitalijama. Svrab ili crvenilo mogu se nalaziti na bedrima i zadnjici, ali se mogu proširiti i na genitalije. Uzrok je najčešće vrućina i znoj. Pomoći će komotnija odeća i nanošenje pudera na sporna područja.

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Crven je i upaljen

Moguće je da se radi o gljivičnoj infekciji. Među najrizičnijem grupama su gojazni muškarci, dijabetičari, osobe koje piju antibiotike ili oni koji nisu koristili kondome. Češće se pojavljuje kod neobrezanih muškaraca. Dakle, ako imate crvenkasti osip, svrab ili upalu, posetite lekara.

Iscedak iz penisa, a nije mokraća ni sperma

Ako imate sekret, obavezno posetite lekara. To bi mogao biti znak gonoreje ili hlamidije, koje su polno prenosive infekcije koje se mogu izlečiti.

Bradavice pored ili na penisu

To mogu biti genitalne bradavice koje se nazivaju kondilomi. Povezane su sa nekim vrstama humanog papiloma virusa (HPV), što je među najčešćim polno prenosivim bolestima. Bradavice se mogu pojaviti na genitalijama, u ustima i anusu.

Problemi izazvani pirsingom na penisu

Pirsing na glaviću penisa često izaziva komplikacije. Budući da prolazi kroz mokraćnu cev, postoji mogućnost da pirsing stvori fistulu pa možda više nećete moći da mokrite iz te rupice. Problem se može rešiti operativnim zahvatom.

Ne diže se

Važno je znati da do erektilne disfunkcije može doći u bilo kom periodu života, tako da ne pomislite kako ste premladi za taj problem. Najčešći uzrok je zapravo psihološke prirode. No, postoje i neki fizički uzroci. Prvenstveno se misli na nedovoljnu prokrvljenost penisa što može biti neurološki ili hormonalno izazvano.

Čirevi na ili u blizini penisa

To bi mogao biti znak sifilisa ili genitalnog herpesa ako čirevi izgledaju kao mali vodeni mehurići.

Kvržice na penisu

Možda je reč o sicušnim lojnim cistama i to su benigne kvržice ispod kože. Ako vas brinu, posetite lekara, a to pogotovo uradite ako ste imali nezaštićeni seksualni odnos.

Ne možete da povučete kožicu ili da je vratite

Fimoza je kad je kožica preuska (kod odraslih neobrezanih muškaraca) i ne može da se povuče preko glavića penisa. Može biti uzrokovana infekcijama ili upalama. Parafimoza je kada je kožica navučena preko glavića penisa, ali ne može da se vrati u normalan položaj. Tada je potreban hirurški zahvat jer može doći do zastoja protoka krvi u penis.

Erekcija koja ne prestaje i bolna je

Ako imate bolnu erekciju koja ne prolazi ni nakon što ste doživeli orgazam, radi se o prijapizmu. To se može dogoditi muškarcima koji su uzeli nešto za potenciju, poput vijagre. U načelu je reč o problemu sa protokom krvi kroz penis. Lekarsku pomoć u tom slučaju treba potražiti što pre.

Izrasline i druge čudne pojave na penisu

Mogu ukazivati na mnogo različitih stvari, a opet, ne mora biti ništa. Međutim, može da bude i rak penisa. Iako je rak penisa retka pojava nije nemoguće da je to u pitanju. Najčešći simptomi su vidljive promene na penisu poput podebljanog dela penisa, tvrde kvržice ili izraslina kao i ostale abnormalnosti kože koje su se odjednom pojavile. Dakle, ako primetite ove simptome svakako posetite svog lekara.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / Net.hr)

 

 

Comments are closed.

Podeljeno