Ako je doručak ovakav možda je bolje da ga ipak preskočite

Podelite:

Navodno je doručak najvažniji obrok u danu, iako se to danas sve češće osporava. Bez obzira na to, važno je da je zdrav, jer tako možete smanjiti rizik od pojave bolesti kao što su rak i dijabetes. Nego jeste li znali da su neki uobičajeni izbori potpuno nezdravi. Evo šta biste svakako trebali izbegavati za doručak.

dorucak

Slatke žitarice i pekarski proizvodi

Neke žitarice su prepune ugljenih hidrata i šećera. Kad ih jedete, ubrzano vam raste nivo šećera u krvi i još brže padne. Nije dobro dan započeti padom energije, pa je najbolje izbegavati takve žitarice i pekarske proizvode. Umesto toga radije izaberite žitarice pune vlakana i belančevina. A možete im dodati lanene semenke ili orahe za dodatnu dozu vlakana i belančevina.

Kupovne palačinke i krofne

Ove namirnice bogate su šećerom ili medom, koji je prilično daleko od prirodne, zdrave varijante. One će samo zadovoljiti vašu želju za šećerom, pa kako biste svom struku učinili uslugu, radije odaberite tost od žitarica s maslacem.

Kupovna granola

Granola je mešavina prženih žitarica, a sastoji se od zobenih pahuljica, oraha, meda i riže. Inače, u nju se može dodati i suvo voće, kao i različite druge žitarice. Većina kupovnih granola deluje zdravo, ali one sadrže mnogo masti i kalorija, pa i skrivenog šećera. Osim ako ne kupujete organsko pakovane ili temeljno čitate sastojke, jedete desert za doručak.

Gotovi sendviči

Može vam se činiti da ste upravo pojeli uravnotežen obrok – s jajima, mesom, sirom ili tostom. Alu ustvari sve što konzumirate je masno pečeno jaje, obrađena šunka ili slanina i punomasna varijacija na temu sira. Radije sami pripremite sendvič s jajima i niskokaloričnim sirem.

Smoothie

Ovaj napitak pun je prerađenog šećera. Većina kupovnih smoothija (pogotovo onih kupljenih u supermarketima), sadrži punomasno mleko, pa više vuče na desert – shake, nego na hranjivi doručak. Umesto toga u blenderu napravite zdraviju verziju koristeći jogurt, bademovo ili niskokalorično mleko, sveže voće…

Eklinika.rs (Magazin.hr)
Podeljeno