Ako ne možete da ih izbegnete: Ove bolesti je najbolje pregurati u mladosti

Foto-ilustracija: Foter.com / sidknee23
Podelite:

Bolest nikad nije dobrodošla, ali postoje neke boljke koje je definitivno mnogo lakše i bolje pregurati dok ste jako mladi. Kako godine prolaze, tako neke stvari postaju sve teže i mogu da ostave ozbiljne posledice po zdravlje.

Freeimages.com

Freeimages.com

– Poznato je da postoje neka stanja koja je mnogo bolje preležati u detinjstvu ili ranoj mladosti, jer s godinama postaju sve teža. Ovo se posebno dobro vidi sa boginjama, koje ne samo da je teže preležati u zrelim godinama, već mogu da predstave i ozbiljnu pretnju za ženu koja je u drugom stanju. Mogu da ugroze i ženu i plod – objašnjava dr Radmila Šehić.

Ove boljke je bolje preležati u detinjstvu i mladosti.

Ovčije boginje

Ovčje boginje ili varičele su zarazna bolest koju prouzrokuje virus Varicella zoster iz porodice herpes virusa, nalik na Herpes simplex, koji izaziva „groznicu“ na usni. Ovaj virus ostaje u organizmu trajno u nervnim centrima smeštenim uz kičmeni stub.

Iako nisu prijatne, boginje najčešće nisu opasne za decu, osim ako se ne radi o detetu koje ima ozbiljnih problema sa imunitetom. Jedine posledice koje se javljaju jesu ožiljci na mestima koja dete raščeše.

Međutim, ako se jave u poznijim godinama, simptomi su mnogo jači i neprijatniji, a boginje mogu da budu izuzetno opasne za trudnice.

Obratite se SERTIFIKOVANIM LEKARIMA putem eKlinika.rs servisa.

Zauške

Bolest koje se plaši većina roditelja muške dece takođe lakše pada mlađima. Najčešće se javlja kod dece uzrata od 5 do 15 godina, i tada ne predstavlja veliki problem. Međutim, zauške su danas prilično redak problem, jer je vakcina uvedena 1986. godine – sada se javljaju uglavnom kod dece koja nisu vakcinisana.

Najveću opasnost predstavljaju za muškarce, jer u poznijim godinama dovode do ozbiljnijih posledica, od kojih je najgora i ona koje se najviše plaše – sterilitet. Kada je, 2012. godine, zavladala epidemija zaušaka među novosadskim studentima, majke su se najviše zabrinule za svoje sinove a lekari su tada naglasili da su komplikacije prilično retke, ali mogu da se jave.

Proteza

Krivi zubi nisu bolest, ali jesu problem koji mnogima smeta, pa se zbog toga odlučuju za ispravljanje zuba protezom. Iako nema ničeg lošeg u nošenju fiksne proteze u zrelim godinama, ipak je mnogo jednostavnije proći kroz sve to u detinjstvu, kada i ostala deca. Plus, tada zubi mogu da se isprave i mobilnom protezom uz redovno nošenje, pa je čitav postupak jednostavniji.

Slepo crevo

Upala slepog creva ne mora svakome da se desi, ali ako do nje dođe operacija je neizbežna. Najbitnije je da se na vreme reaguje, kako ne bi došlo do pucanja ovog zakržljalog organa – što može da dovede do sepse i steriliteta kod ženske dece.

Kao i svaka operacija, i ovaj postupak nosi određene rizike, ali je bolje odraditi to u ranoj mladosti nego kasnije. Naime, sam postupak anestezije pada znatno teže starijim ljudima.

Obratite se SERTIFIKOVANIM LEKARIMA putem eKlinika.rs servisa.

Mononukleoza

Bolest poljupca se javlja i kod dece jer se ne pronosi zaista samo poljupcem. A kada se dete zarazi, ova infekcija najčešće prolazi bez ikakvih posledica i ozbiljnijih simptoma.

Odrasli, međutim, najčešće imaju ozbiljne i neprijatne simptome, kao što su povišena temperatura, upala grla i uvećan limfni čvorovi. Ozbiljne posledice mononukleoza ostavlja na slezinu i jetru, pa je zato neophodna izuzetno redukovana ishrana.

 

eklinika.rs / 24sata

Podeljeno