AKO SLUČAJNO JOŠ NE ZNATE 8 činjenica o penisima

Stock photo: Closing the Fly
Podelite:

Otkrivamo osam stvari koje dosad niste imali prilike da saznate o penisima.

Stock photo: Closing the Fly

Stock photo: Closing the Fly

Koristite ga ili se ‘pozdravite’ s njim

„Kako bi penis ostao u formi morate imati redovite erekcije, dakle mora biti u ‘upotrebi'“, kaže urolog Tobias Kohler sa Southern Illinois University School of Medicine. Za održavanje zdravog tonusa i mišića, oni moraju povremeno biti obogaćeni kiseonikom koji dolazi u naletu krvi koja se slije u penis kada je u erektilnom stanju. Ukoliko su erekcije neredovne ili ih uopšte nema, može doći do skraćivanja penisa.

Nema veze što je mali kada je spušten

Istraživanja su pokazala da veliki penis koji je u opuštenom stanju ne mora puno dobiti na dužini kada je u erekciji. Jednako vredi i za obrnutu situaciju. Dakle, ukoliko vam je penis malen kada je opušten, može itekako porasti kada treba krenuti u akciju. Analiza koju je proveo seksolog Alfred Kinsey na više od 1.000 ispitanika, pokazala je da kraći opušteni penisi imaju tendenciju postati dvostruko dužima tokom erekcije.

Zona užitka

Istraživanje sprovedeno na 81 muškarcu pokazalo je kako je seksualno najosjetljiviji deo donja strana glavića i donja strana penisa. Potom leva i desna strana glavića i na kraju gornja strana penisa. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu British Journal of Urology International 2009. godine.

Osetljivost pada s godinama

Istraživanja pokazuju da penis stalno gubi na osetljivosti tokom godina, iako je teško tačno reći koliko. Studije pokazuju jasan trend smanjenja osetljivosti, a to počinje od 25-te godine života. Najoštriji pad osetljivosti je u dobi između 65 i 75 godina.

Vibratori koriste i penisima

Vibratori nisu samo za žene. Oni su takođe dobri i za penise. Naime, vibracije su toliko prijatne za penis da često muškarci s povredom kralježnice mogu ejakulirati pomoću posebnog medicinskog vibratora. U takvim se slučajevima vibrator stavlja na donju stranu glavića penisa. „Vibratori su podešeni da stimuliraju delove živčanog dela koji su bitni za ejakulacij“, pojasnio je urolog Tobias Kohler. Učinite to čisto zabave radi.

Veći je nego što izgleda

„Većini muškaraca će biti drago čuti da im je penis u stvari veći nego što se to njima čini“, kaže Kohler. Naime, pola dužine penisa je unutar tela. Korijen penisa uvučen je unutar zdelice i ‘priključen’ na stidne kosti.

Penis je leglo bakterija

Istraživači Lance Price i Cindy Liu s Translational Genomics Research Institute otkrili su kako se na penisu nalazi 42 vrste različitih bakterija. Daljim istraživanjem je utvrđeno kako obrezani penisi ipak imaju nešto manje bakterija.

Većina penisa nije obrezana

Prema izvešataju Svetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2007. godine, u svetu je obrezano samo 30 posto muške populacije starije od 15 godina. To svakako ima veze i sa običajima te verom, ali poznavaoci kažu kako je i za zdravlje bolje da penis bude obrezan. Naime, u tom su slučaju manje šanse za polno prenosive bolesti kao i za obolevanje od raka penisa.

Magazin.hr/webmd.com
09.06.2015.
Podeljeno