Ako ste mislili da pušenje izaziva SAMO rak pluća, grdno ste se prevarili! (VIDEO)

Foto-ilustracija: AboutQuitStopSmoking.com
Podelite:

Pored raka pluća, pušenje izaziva i niz drugih kancera poput raka dušnika, usne duplje, pa čak i bešike i bubrega. Da li i dalje volite cigarete? Pogledajte video i više nikad nećete zapaliti nijednu!

Foto-ilustracija: AboutQuitStopSmoking.com

Foto-ilustracija: AboutQuitStopSmoking.com

Postoji 12 vrsta raka uzrokovanih pušenjem, a čak polovina smrtnih slučajeva od ovih vrsta kancera, direktno je povezana s cigaretama.

Ljudi uglavnom umiru od raka pluća, dušnika, bronhija i grla, kad je u pitanju kancer uzrokovan pušenjem. Međutim, nova studija otkriva da čak polovina smrti od raka usne duplje, jednjaka ili bešike, takođe ima veze s pušenjem.

Tim istraživača je utvrdio da je od 345.962 slučaja smrti od raka u 2011. godini, čak 167.805 ima veze s pušenjem. Da bi ovo utvrdili, naučnici su koristili standardnu formulu za izračunavanje broja specifičnih slučajeva raka, koji ne bi nastali da osoba nije koristila cigarete.

Image courtesy of Goldy at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Goldy at FreeDigitalPhotos.net

Istraživači su u studiju uključili i podatke poput starosti, nivoa obrazovanja i drugih navika kao što je konzumiranje alkohola. Zaključili su da je 80 odsto slučajeva smrti od raka pluća, bronhija i dušnika povezano s pušenjem, ali i drugi oblici rak imaju veze s ovim porokom ali u manjem procentu.

Utvrđeno je da 50 odsto slučajeva smrti od raka jednjaka ima veze s pušenjem, zatim 45 odsto slučajeva raka bešike, 24 odsto od raka jetre, 22 odsto od raka creva, 20 odsto od raka želuca i 17 odsto smrti od raka bubrega.

Studija nije uzela u obzir alternativne načine korišćenja duvana, kao što su cigare (razmatrali su samo slučajeve gde su bili u pitanju pušači cigareta) ili elektronske cigarete, tako da je moguće da je su dobijeni procenti još veći, što ističe značaj borbe protiv ovog poroka.

Pogledajte video koji prikazuje koliki je kapacitet pluća pušača naspram zdravih pluća.

(eKlinika.rs/Telegraf.rs)

Podeljeno