Ako ste pušač onda ovo obavezno morate pročitati

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/radnatt
Podelite:

Cigarete ostavljaju višestruko negativne posledice na vaš organizam, ali ako se pravilno hranite i trudite se da imate dobre životne navike, pogubne efekte možete smanjiti.

freeimages.com

freeimages.com

“Nikad nemojte da pušite cigarete sa mentolom, koji obmanjuje sinapse i širi disajne puteve, pa dim ulazi u pluća punom snagom. Svi pušači bi takođe trebalo da izbegavaju pušenje cigarete do kraja, već neka puše do polovine ili dve trećine. Preostali delovi nesagorelog duvana i papira ponašaće se kao dodatni filter, i zadržaće mnoštvo otrova”, savetuje prim. dr med. Petar Borović, predsednik Saveza Srbije protiv pušenja.

Jutro

On za “24 sata” dodaje da je jedna od omiljenih jutarnjih kombinacija pušača, kafa i cigareta, zapravo najgora, jer kofein višestruko pojačava otrove iz duvana. Zato jutro treba započeti čajem ili kakaom, a organizmu ćete učiniti veliku uslugu ako pre doručka popijete čašu vode.

Grožđe

“Još jedna opasna kombinacija su cigarete i alkohol, jer alkohol razara membrane ćelija i ubrzava ulazak otrova u samu ćeliju. Da biste smanjili negativan uticaj cigareta na organizam, jedite što više belog grožđa, koje je odlično za pluća, a želju za cigaretama smanjite sokom ili svežim paradajzom”, kaže za “24 sata” dr Petar Borović.

1.000 miligrama vitamina C

Pušači bi trebalo da povećaju unos svežeg voća i povrća, a posebno šargarepe, bundeve i ostalih namirnica sa karotenom. Sa ovim se slaže i nutricionista Milka Raičević.

“Pušači bi morali da unose preko 500 miligrama vitamina C u toku dana, a optimalno 1.000. To ćete najbolje učiniti putem citrusnih sokova, kojima možete da zamenite bar jednu kafu. Posebno je važno da pomognete organizmu da izbaci toksine, a to ćete postići redovnim konzumiranjem namirnica punih antioksidanata. Tu spadaju šargarepa, cvekla i zeleno povrće”, objašnjava ona.

Što više tečnosti

Uz sve to, trudite se da tokom dana pijete više od dva litra tečnosti, a posebno vode i citrusnih sokova. Budući da pušači putem cigareta već unose puno toksina, trebalo bi da izbegavaju brzu i nezdravu hranu.

aa

izvor i foto: 24 sata

Podeljeno