Ako vam se ovo pojavi NA PENISU, nećete moći da imate decu!

Stock photo: Closing the Fly
Podelite:

Proširena i otečena vena praćena osećajem vrućine i težine u testisima, znak je da hitno treba da se javite urologu

Stock photo: Closing the Fly

Stock photo: Closing the Fly

Varikokela je izraz koji lekari koriste za proširene vene testisa putem kojih se u mošnice sliva više krvi nego što bi trebalo, čime se automatski povećava temperatura u ovom delu muškog polnog organa. A to nikako nije dobro za vašu plodnost.

Naime, iako se ne smatra bolešću, varikokela može dovesti do niže proizvodnje spermatozoida, smanjiti njihov kvalitet, a u nekim slučajevima čak i uzrokovati potpunu neplodnost!

Sve ovo, međutim, može se sprečiti blagovremenim javljanjem lekaru i to čim primetite ili osetite natečenu venu na penisu ili na jednom od testisa. Ukoliko je ona još i praćena osećajem žarenja, težine ili bola u testisu, odmah zakažite pregled kod urologa.

– Glavna teorija zašto nastaje varikokela je da vena spermatičkog spleta, koja vodi krv do testisa, nakrivo ulazi u levu bubrežnu venu, odnosno ulazi pod pravim uglom. Drugi razlog je da venski zalisci ne rade kako treba, pa se vene uvećavaju. U oba slučaja dolazi do povećanog zagrevanja testisa zbog čega spermatozoidi gube na kvalitetu – kaže specijalista urologije dr Neven Kapun.

Procenjuje se da varikokela pogađa jednu šestinu muškaraca i to najčešće u mladom dobu (između 15 i 25 godina), a u 95 odsto slučajeva problemi se javljaju u levom testisu. Međutim i kada se problem javi u samo jednom testisu, iz još neobjašnjivog razloga, i drugi testis neće pravilno raditi.

Postoje tri stadijuma varikokele i od toga zavisi koliko će ona biti uočljiva – male su primetne samo prilikom napinjanja ili kada nosite nešto teško, srednje se mogu dijagnostikovati opipavanjem testisa ili ultrazvukom, dok su velike uočljive golim okom.

Ako se primeti na vreme, ova pojava se jednostavno leči jednostavnom hirurškom intervencijomkoja ne ostavlja nikakve posledice.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs

(eKlinika.rs / Telegraf.rs)

Podeljeno