Ako želite da smršate, ne treba da brojite kalorije – već nešto drugo

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Keerati
Podelite:

Dugo smo verovali da je put ka vitkoj linij skriven u broju kalorija koje unesete u toku dana. Onda su nam rekli da treba da prestanemo da brojimo kalorije, i da se koncentišemo na kvalitet hrane. Sada naučnici tvrde da ipak treba da brojimo, ali ne kalorije, već nešto sasvim drugo – zalogaje.

Ako jedete manje hrane, smršaćete, pokazala je nova naučna studija. Iako zvuči kao nešto što smo svi oduvek znali, zapravo je veoma zanimljivo otkriće da uopšte ne treba voditi računa o kalorijama, niti ići u teretanu svakodnevno kako biste se lišili tih par kilograma viška. Dovoljno je da vodite evidenciju svakog zalogaja, i da se potrudite da ih imate malo manje.

PITAJTE DOKTORA ONLINE.

Dr Džoš Vest sa „Brigham Jang“ univerziteta sproveo je istraživanje u kome je zamolio 61 volontera da svakodnevno zapisuju kolio su zalogaja hrane i gutljaja napitaka (osim vode) uneli. Na kraju dana su svi slali rezultate doktoru na mejl, a oni koji su u roku od mesec dana smanjili broj zalogaja za 20 do 30 odsto uspeli su da smršaju oko dva kilograma.

Doktor kaže da su ovo ohrabrujući rezultati, ali da to nikako ne znači da ljudi treba da se izgladnjuju.

– Samo je reč o tome da treba da jedu manje nego što trenutno jedu, ako žele da smršaju. Jako smo zadovoljni rezultatima, budući da je eksperiment trajao prilično kratko – rekao je dr Vest.

Oni sada planiraj da nastave istraživanje, a za ljude kojima je bilo teško da svakodnevno broje zalogaje, planiraju i da osmisle poseban algoritam koji će se baviti matematikom umesto njih.

Međutim, pitanje je šta se dešava kad se malo zabrojimo? Jedna zalogaj, dva zalogaja… Ups, ode cela torta!

PITAJTE DOKTORA ONLINE.

eKlinika.rs / Izvor: 24sata.rs

Podeljeno