Alergija na polen – Šta je i kako se zaštititi

Podelite:

Alergija na polen

Stiglo nam je proleće, najlepše godišnje doba. Sa toplijim vremenom javljaju se i prvi simptomi alergije na polen, koji kod većine pacijenata dovodi do konfuzije zbog sličnosti sa simptomima prehlade ili blage virusne infekcije, koja nikako ne prolazi, bez obzira na simptomatsku terapiju. Nos curi, osećamo grebuckanje u grlu, primećujemo da su nam kapci blago natečeni, oči nam suze, kijamo, kašljuckamo… Posle tone cajeva, vitamina, sirupa, kapi za nos, ispiramo nosne šupljine, nekada i zloupotrebljavamo antibiotike, dolazimo do zaključka da ništa od navednog ne pomaže i javljamo se lekaru. Ako nam se isto i ranije dešavalo pa smo sve ranije prošli i dijagnostikovali i znamo šta je u pitanju, već možemo u pocetnim stadijumima da se obratimo lekaru radi terapije.

alergija eklinika

Šta je alergija?

Naš imuni sistem je u većini slučajeva u stanju da se izbori sa štetnim agensima koji se nalaze u našoj okolini i da nas na taj način adekvatno zaštiti. Međutim nekada se desi da isti stetni agens ne prepozna na adekvatan način, oslobodi određenu količinu medijatora ( čuli ste sigurno za jedan od njih – histamin ), koji zatim svojim negativnim dejstvom na različite delove tela dovode do alergijske reakcije. Najčešći simptomi koje sam već u predhodnom pasusu pomenula, mogu se i zakomplikovati ako se na vreme ne javite lekaru radi dalje dijagnostike i adekvatne terapije.

Da li postoji način da se zaštitim od polenske alergije?

Prevencija i adekvatna terapija su jedini način. S’ obzirom da je koncentracija polena u vazduha najveća u jutarnjim satima, pacijentima se savetuje da ne provertavaju prostoriju u kojoj borave u pre podnevnim časovima, održavaju zelene površine i da se fizičkim aktivnostima bave  u večernjim satima kada je koncentracija polena u vazduhu dosta niža. Terapija koju je propisao lekar se mora uzimati redovno (prema navedenom uputstvu lekara) kako bi vam obezbedila 24h –ovnu zaštitu i poboljšala kvalitet života.

 

About the Author

Dr Aleksandra Vojinović
Završila Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu 2013 godine titula doktor medicine.
Podeljeno