Američka kompanija u Srbiji ispituje lek protiv raka

Podelite:

IZVOR: BETA

Američka CEL-SCI korporacija dobila je odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za kliničko ispitivanje leka „multikin“ za grupu karcinoma glave i vrata, objavljeno je danas na portalu businesswire.com.

RAK

 

U Srbiji, koja je 11. zemlja u kojoj je odobreno ispitivanje tog leka, studija će biti sprovedena na 72 pacijenta od ukupno 880 širom sveta. 

„Učestvovanje u ispitivanju obavlja se na apsolutno dobrovoljnoj osnovi. Pacijent i najuži član porodice se detaljno informišu o načinu i protokolu kliničkog ispitivanja leka. Tek nakon njihovog odobrenja može da počne ispitivanje kliničke studije nekog leka“, rekao je agenciji Beta portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović. 

Tucović je precizirao da se ispitivanje obavlja bez materijalne nadoknade, a da sve troškove samog lečenja plaćaju podnosioci zahteva za kliničko ispitivanje, odnosno farmaceutske kompanije ili specijalizovane agencije grupa. 

Dodao je da je ispitivanje leka „multikin“ u Srbiji odobreno krajem novembra 2013. godine, a da Agencija za lekove nema precizan podatak da li je klinička studija tog leka započeta.

Izvor: B92.net

Podeljeno