APSOLUTNO ZABRANJENO: Sunčani mitovi koji nose stvarnu opasnost

freeimages.com
Podelite:

Sunce je naš prijatelj, ali ne kada radimo ove stvari, zato pamet u glavu!

Mit: Stalno koristim kremu za sunčanje, mogu malo da se sunčam i bez nje

Mnogi misle kako je sasvim u redu priuštiti sebi ponekad sunčanje bez korišćenja krema sa zaštitnim faktorom, naročito ako su cele godine pazili na svoju kožu. To je zapravo jedna od najvećih grešaka, tvrde dermatolozi i naučnici.

Povremeno, ali intenzivno sunčanje povezuje se s povećanim rizikom od melanoma i bazocelularnim karcinomom, piše „Redbook“. Koža svaki dan proizvede određenu količinu melanina dovoljnu za odbranu od male izloženosti suncu, ali naglim izlaganjem UV zracima DNK se može oštetiti i tako povećati rizik od raka kože, objasnila je američka dermatološkinja dr Lesli Bauman.

Mit: Za dovoljno vitamina D treba stalno boraviti na suncu

Odraslom čoveku u proseku treba 15 mikrograma vitamina D na dan za snažne kosti i dobar imunitet. Toliku količinu može dobiti desetominutnim boravkom na otvorenom ili jedenjem lososa, mleka, jogurta i soka od pomorandže. Najbolji izbor vitamina D je hrana, ali pomažu i dodaci, međutim, s njima treba biti oprezan. Previše vitamina D uzrokuje gubitak kilograma, pojačanu žeđ i bol u kostima, istakao je dr Gari Marder iz Centra za rak kože Florida.

Pitaj Doktora Dermatologa eKlinika.rs

Procitaj ostale mitove, predji na drugu stranicu…

Podeljeno