„Aspirin“ može da ublaži bes?

Podelite:

Jedno istraživanje sugeriše da antiinflamatorni lekovi mogu da pomognu kod interminentnog eksplozivnog poremećaja, odnosno „sindroma besa“, poremećaja koje uobičajeno počinje u tinejdžerskim godinama i definiše se kao „neuspeh u odupiranju agresivnim impulsima“.

ASPIRIN

Za one „s tankim živcima“ i nezgodnim temperamentom koji je nekada teško savladati spas možda stiže u obliku jedne tablete „aspirina“, saopštili su naučnici koji su sproveli istraživanje.

U studiji je navedeno da nekontrolisani bes možda može biti rezultat nekog od upalnih procesa u telu, a interminentni eksplozivni poremećaj (IED) koji je još poznat i kao „sindrom besa“, obično počinje u kasnim tinejdžerskim godinama.

Američki naučnici su otkrili da oni koji pate od tog sindroma imaju veće količine markera u krvi koji ukazuju na prisustvo nekog oblika zapaljenja u telu. Nivoi jednog od proteina koji ukazuje na neku upalu kod onih koji pate od „sindroma besa“ je bio skoro dva puta veći od normalnog, dok je drugi marker molekula bio prisutan kod osoba kod kojih je u dužem periodu primećeno izuzetno agresivno ponašanje.

– Ova dva prisutna markera u stalnoj su uzročno-posledičnoj vezi sa agresijom i impulsivnim ponašanjem, ali ne i sa drugim oblicima psihijatrijskih poremećaja, rekao je profesor Emil Kokaro, vodeći stručnjak u ovom istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Čikagu.

– Još uvek ne znamo sa stoodstotnom sigurnošću da li upale u organizmu pokreću agresivna osećanja i ponašanje ili obrnuto, ali postoje vrlo jake naznake za to, dodao je on.

Otkriće koje je objavljeno u žurnalu „JAMA Psychiatry“, možda podiže mogućnosti za lečenje „sindroma besa“ sa lekovima koji se već decenijama nalaze u širokoj upotrebi poput „aspirina“, dodali su doktori.

Profesor Kokaro je naročito naglasio da nekontrolisani bes predstavlja poremećaj mentalnog zdravlja i da ga ne treba definisati kao loše ponašanje, a istraživanje iz 2006. godine je pokazalo da od tog poremećaja pati oko 5 odsto odraslog stanovništva.

IZVOR: WWW.TELEGRAPH.CO.UK

Podeljeno