Aspirin na dan smanjuje rizik od raka jajnika

Podelite:

IZVOR: BETA

Žene koje dnevno uzimaju jedan aspirin za 20 odsto su manje u opasnosti da dobiju rak jajnika, saopštio je danas američki Nacionalni institut za onkologiju.

aspirin

 

Pošto su ranija naučna istraživanja utvrdila da postoji veza između lekova protiv upale i smanjenja rizika od dobijanja raka jajnika, američki inistitut je analizirao rezultate 12 velikih studija o raku jajnika. Podaci su se odnosili na 7.776 žena koje imaju tu vrstu raka i 11.843 one koje to nemaju. 

Istraživači su konstatovali da žene koje uzimaju minimalnu dozu aspirina dnevno (jednu tabletu od manje od 100 miligrama) imaju za 20 odsto smanjen rizik od dobijanja raka jajnika u odnosu na žene koje su uzimale jedan aspirin nedeljno. 

„Premda su rezultati neočekivani, aspirin treba piti uz lekarski nadzor, jer se kod nekih ljudi mogu pojaviti smetnje u digestivnom traktu“, navodi se u najnovijoj studiji. 

Medicinski časopis Lanset ranije je objavio da aspirin preventivno deluje i protiv raka debelog creva. 

Čuveni aspirin je lek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda. 

Aspirin je jedan od najsvestranijih lekova u medicini i jedan od najstarijih, pošto je prva upotreba lekova sličnih aspirinu zabeležena još u antičkoj Grčkoj.

Izvor: B92.net

Podeljeno