Bagremov med protiv upala

Podelite:

Med je prirodna, visoko kalorična, biološki vredna hrana koja sadrži preko 300 za ljudski organizam važnih materija. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Antibakterijsko delovanje meda slično je penicilinu. Fermenti pčelinjeg proizvoda deluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mesta među prehrambenim proizvodima.
Med sadrži više vrsta šećera, ali preovlađuju voćni i grožđani šećer, dakle prosti šećeri koji posle uzimanja veoma brzo dospevaju u krv bez opterećenja organizma oko njegove prerade. Osim šećera, med sadrži i proteine, ugljene hidrate, aminokiseline, organske kiseline, enzime, vitamine (B-kompleks, C, A, E). Njegovom redovnom upotrebom poboljšava se zdravstveno stanje i vitalnost organizma, povećava njegova otpornost na mnoge infektivne i druge bolesti.

Postoji bezbroj vrsta meda, a najpoznatiji su livadski, cvetni, šumski, a od monoflorarnih: lipov, bagremov, kestenov, suncokretov… Svaka vrsta ima posebna svojstva. Lipov med, na primer, podstiče preznojavanje, med od heljde učvršćuje zidove krvnih sudova, a bagremov ima protivupalno dejstvo. Med tamnije boje obično je bogatiji mineralnim materijama od svetlijih vrsta meda.
Današnja medicina se slaže sa tvrdnjom da je med više nego poseban, ali samo ako ispunjava dva uslova: da je potpuno prirodan, bez dodataka, i da je ceđen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen.
U zavisnosti od vrste meda, neki će kristalisati ranije, a neki kasnije. Bagremov med može da zadrži žitko stanje i do tri godine, dok livadski kristališe već kroz tri-četiri meseca, suncokretov med već posle dvadesetak dana, a med od uljane repice za manje od nedelju dana.

Izvor: zena.Blic.rs

Podeljeno