Banana – gorivo za fizički napor

Podelite:

Ako želite da se naoružate enrgijom za dugo vežbanje ili se oporavljate od fizičkih napora, ostavite energetsko piće po strani i uzmite – bananu.

banana

 

Novo istraživanje o izdržljivosti biciklista otkrilo je da banane, uz običnu vodu, deluju jednako dobro kao i zaslađeni gazirani „sportski” napici u obezbeđivanju energije za dugotrajno, intenzivno vežbanje.

Istraživači su jednoj grupi sportista dali pola banane i čašu vode, a drugoj „Gatorade” pre, posle i na svakih 15 minuta tokom vožnje od 75 kilometara. Oba izbora ugljenih hidrata su dala skoro identične rezultate u performansima kao što je pojačana proizvodnja glutationa, zaštita od upala i oksidativnog stresa.

Pošto se već zna da su banane hranljive bombe, ova vest nije baš naučna fantastika, ali je naučnike iznenadio nivo efikasnosti u apsorbovanju ugljenih hidrata – uprkos činjenici da telo mora da radi napornije da bi svarilo banane nego napitak.

„Niko pre nas nije testirao da li su ugljeni hidrati iz banana dovoljno bioraspoloživi da podrže vežbe visokog intenziteta”, kazao je Dejvid Niman, vođa studije i direktor Laboratorije za ljudske performanse pri Univerzitetu u Severnoj Karolini.

Ispostavilo se da jesu, zahvaljujući svom raznolikom sastavu. „U tankom crevu ima mnogo različitih delova za apsorciju i percepciju i ako koristite raznovrsne ugljene jidrate, ono će apsorbovati više materija nego ako koristite samo jednu vrstu. Banane imaju savršen koktel glukoze, fruktoze i saharoze. Osim toga, u njoj se nalazi i vitamin B6, kalijum i polifenol”.

Niman se nada da će ovo doprineti uzimanju prave hrane pre treninga umesto laboratorijski stvorenih proizvoda. „Mislim da dolazi kraj uzimanju sportskih pića šarenih boja”.

Izvor: B92.net

Podeljeno