Besplatno merenje očnog pritiska

Podelite:

U susret Svetskoj nedelji glaukoma od 9. do 15. marta, građani će moći da zakažu besplatno merenje očnog pritiska u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Okulus“ u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Leskovcu.

ocni pritisak

 

U okviru akcije „Sačuvaj vid“, pravo na besplatno merenje očnog pritiska imaju građani koji su u posebnom riziku – oni koji u porodici imaju obolelog od glaukoma, kratkovidi, stariji od 40 godina, oboleli od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i smanjene funkcije štitne žlezde, oni koji su imali druge očne bolesti ili operacije na očima, kao i osobe koje su duže vremena koristile kortikosteroidnu terapiju. 

Zainteresovani mogu zakazati pregled od 9 do 19 sati svakim radnim danom na telefone – Niš (018) 208-218, Kragujevac (034)365-680, Leskovac (016) 241-348, Novi Sad (021) 521-060 i Beograd (011) 311-9176, saopštila je Očna kuća „Okulus“. 

Akciji „Sačuvaj vid“ u Novom Sadu se ove godine pridružuje i Odbojkaški klub Vojvodina NS seme, čiji će igrači, treneri i rukovodstvo obaviti preventivne preglede. 

Stručnjaci upozoravaju da građani od 18 do 40 godina treba da obavljaju preglede svake dve godine, dok stariji od 40 godina i rizične grupe jednom godišnje. 

Glaukom je velika grupa bolesti kod kojih dolazi do progresivnog oštećenja očnog živca, a samim tim i bespovratnog slepila. „Glaukom se naziva i tihi kradlkivac vida jer bez ikakvih značajnijih simptoma bolest pokazuje progresiju, a čak 50 odsto obolelih uopšte ne zna da ga ima i baš zbog toga je važno pravovremeno otkrivanje i lečenje te opasne očne bolesti“, ističe dr Slađana Delević, specijalista oftalmolog i medicinski direktor „Okulusa“.

Izvor: B92.net

Podeljeno