Bezbedno domaće sredstvo za pranje sudova i održavanje čistoće u celoj kući. Napravite sami brzo i lako.

Podelite:

Verujem da mnogi od vas  razmišljaju o tome koliko su bezbedni i bezopasni za ljudski organizam kupovni deterdženti za pranje sudova. Reklama obećava da sa jednom kapi možete oprati gomilu sudova, pa čak i u hladnoj vodi. Nameće se pitanje: kolika je koncentracija takvog deterdženta i kako ga posle isprati sa sudova? Od hemijskih sredstava strada ne samo koža ruku. Dokazano je da se  deterdžent za pranje sudova ne može u potpunosti isprati, čak i posle temeljnog ispiranja u vrućoj vodi. Ostaci hemijskih jedinjenja neminivno dolaze u gastrointestinalni trakt čoveka, a njemu (stomaku) ovakav „dodatak ishrani“ ništa dobro ne obećava.

pranje sudova

Ali, vratimo se naslovu ovog članka i odgovorimo na pitanje: čime je bezbedno prati posuđe? Drago mi je da  slična pitanja postavlja sve više ljudi, koji počinju  razmišljati o bezbednosti korišćenja  popularnih proizvoda. Na sreću, postoje zaboravljeni recepti, koji zamenjuju ta „čudo-sredstva“, u cilju pre svega  očuvanja svog  zdravlja, zdravlja svoje dece i očuvanju napaćene prirode.

Naprimer, ja volim i koristim sledeće sredstvo za pranje sudova. Ono je univerzalno i može se koristiti kako za pranje posuđa, tako i za održavanje kuhinjskih elemenata, sudopere i lavaboa, pločica u kupatilu, kade i WC šolje. Sadrži samo 3 komponente, apsolutno  je bezbedno za ljudsko zdravlje, ne izaziva alergiju. Priprema se jednostavno. A evo i  recepta:

Za njegovu pripremu biće potrebno:

  • – domaći ili dečji sapun – 50-60 gr
  • – vruća voda – 150 ml
  • – soda bikarbona – 2 supene kašike
  • – ručna mutilica (mikser, blender)
  • – nekoliko kapi eteričnog ulja (po želji)

Priprema:

  • Izrendati na rende (veće) sapun. Dodati vruću vodu i temeljno mutiti ručnom mutilicom (može mikserom ili u blenderu), dok smesa ne postane penasta i sapun u potpunosti ne rastopi u vodi, što se dešava veoma brzo, za 3-4 minuta.
  • Zatim dodajemo sodu bikarbonu i opet dobro promešamo. Kao rezultat dobijemo nežnu pastu, koja liči na sufle.
  • Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, da dobije prijatan miris (ja koristim ulje pomorandže).

Ova pasta odlično pere sudove, lavabo, kadu, skida masnoću, a pločice sijaju kao nove.

Ponekad u pastu dodajem slačicu u prahu (prodaje se u radnjama zdrave hrane), koja odlično rastvara i tvrdokornu masnoću (recimo sa masnih tiganja i tepsija). Slačica u prahu je veoma dobra za uklanjanje masnoće, nju su  koristile i naše bake. Onda je stavljam u smesu sa sodom u razmeri 1:1 (pola sode, pola slačice). Ako dodajete slačicu, vode ide malo više, ali sve regulišete u procesu pripreme. Bitno je da dobijete kremastu smesu. Mogu vam reći  da, nakon pranja  ovom pastom, tanjiri prosto „škripe“ od čistoće.

Izvor: Uspesnazena.com

Podeljeno