Bol u vratu i ramenima

Podelite:

Malo je ljudi koji nisu bar nekada osetili ukočenost ili bol u vratu i ramenima. Ovaj problem je posebno izražen kod osoba čija je profesija vezana za dugotrajno sedenje, posebno ako posao uz to zahteva i povećanu pažnju ili psihičko naprezanje.

Zbog prinudnog položaja prilikom rada, vratna kičma, vratni i mišići ramena trpe veliko bolovi-vrat-ramenaopterećenje. Ako se ovo zanemari vremenom može doći do kompresije nervnog korena ili nervnog puta što predstavlja ozbiljnu komplikaciju i zahteva medicinsko lečenje.

Mišići leđne strane vrata održavaju glavu i vrat u uspravnom položaju. Prilikom rada u sedećem položaju glava i vrat su povijeni ka napred. Zbog toga mišići vrata trpe povećano opterećenje, istegnuti su, i posle nekog vremena dolazi do problema u snabdevanju kiseonikom i hranljivim materijama. Uz to se iz njih slabije eliminišu otpadne materije.

Mišići ramena održavaju položaj zglobova ramena i ruku koristeći pršljenove donje polovine vrata kao oslonac. Kada smo uspravni oni trpe konstantno opterećenje, posebno kod prinudnih profesionalnih položaja koji zahtevaju dugotrajno stajanje, sedenje ili nošenje tereta.

Otpadne materije koje nemogu biti odstranjene, nakupljaju se i počinju negativno da utiču na mišiće. Mesto na mišiću na kome se talože ove materije u početku otekne i bolno je na dodir (miogeloza). Kasnije, ako se ništa ne preduzme kako bi se stanje popravilo, oteklinu počinju da prožimaju fibrinske niti oko kojih se postepeno talože soli kalcijuma –kalcifikacija. Ovo stanje nazvano miofibroza predstavlja definitivno oštećenje mišića koje se više nemože u potpunosti sanirati.

U početku se u zahvaćenim mišićima javlja osećaj zategnutosti i bola. Kasnije zbog promena u mišićima dolazi do pritiska na krvne sudove i nerve koji idu ka ruci, te se remeti nihovo funkcionisanje. Prvi simptomi ugrožene cirkulacije su osećaj hladnoće i brže zamaranje mišića ruke, otoci šake i prstiju, a zbog poremećaja nervne sprovodljivosti može doći do osećaja utrnulosti, pojave bolova pa čak i do pojave slabosti mišića ruke.

Plivanje je izvanredna preventiva, ne samo tegoba u vezi sa mišićima vrata i ramena, već svakog problema vezanog za lokomotorni sistem, jer angažuje svu muskulaturu, pa tako jača i isteže i sve leđne mišiće, a kičmene pršljenove dovodi u fiziološki položaj. „Doza“ plivanja je relativna i individualna stvar, ali bi bilo idealno plivati dva do tri puta nedeljno.

Medicinska masaža ubrzava eliminaciju štetnih materija iz mišića i mišićni tonus dovodi u ravnotežu. Psihofizičko olakšanje koje se oseća posle ovih procedura dovodi se u vezu sa boljim dotokom kiseonika u mišiće i nervno tkivo i refleksnom stimulacijom lučenja hormona zadovoljstva (endorfina). Joga vežbe su, takođe, izvanredne, jer ih čine pre svega vežbe istezanja, bez naglih pokreta i rotacija.

Izvor: porodicnilekar.net

Podeljeno