Burma kao magnet za žene

Podelite:

Neke pripadnice nežnijeg pola se zaljubljuju u zauzete muškarce. Čari zabranjenog voća i uverenje da su oženjeni „proverena roba“ mogu da budu jak afrodizijak

the-ring-1436635-639x446

Ne tako davno, prsten na desnoj ruci bio je znak da je muškarac zauzet. Nedostupan. Zabranjen. Tuđi. Jaka društvena osuda kočila je većinu žena da ulaze u bilo kakav intimniji odnos sa vlasnikom burme. One koje bi se, ipak, upustile u avanturu, dobijale bi razne epitete, od nemoralna do razvratnica. Danas je sve dozvoljeno. Iskoristile su to mnoge iskusne dase, pa više ne skidaju burmu kad izlaze u provod. Jer, ona im kod nekih dama diže cenu.

Da žena koje misle da je trava zelenija u tuđem dvorištu nema tako malo, potvrđuje studija Univerziteta Oklahoma. Čak 90 posto pripadnica nežnijeg pola bilo je zainteresovano za muškarca za kog su verovale da je zauzet, dok je istog frajera želelo 30 odsto manje dama kad im je rečeno da je „singl“. S druge strane, muškarcima je presudan bio izgled devojaka, a podatak o tome da li je devojka slobodna ili u vezi, nije nimalo uticao na njih.

Nikolina Matijević, vlasnica savetovališta „Psihohelp“ u Novom Sadu, primećuje da među pojedinim ženama postoji predrasuda da samo zauzeti muškarci vrede jer su se oni već dokazali kao dobri partneri.

– To je u skladu sa čuvenim krilaticama „za dobrim konjem se prašina diže“ i „najbolji su već zauzeti“. Slobodni muškarci su sumnjivi, „roba sa greškom“ koju niko ne želi jer im „nešto sigurno fali“ inače ne bi bili sami. Pri tom, žene najčešće precenjuju svoju sposobnost da muškarce razdvoje od njihovih prvih partnerki. Takođe, fizički izgled, novac, uspeh u karijeri, moć, uticaj i položaj u društvu umeju da budu za mnoge žene snažni afrodizijaci, tako da one zbog toga svesno prihvataju vezu sa zauzetim muškarcem i sa manjim ili većim uspehom nauče da tolerišu to što nisu prve i jedine – kaže REBT psihoterapeut.

KAD UZBUĐENjE PROĐE

Samopotvrđivanje i takmičenje sa sobom ili drugim ženama navodi neke dame da biraju zauzete.

– Za neke žene, ljubav sa slobodnim muškarcem može biti suviše jednostavna, dosadna, predvidiva. Tajna veza ima drugačiju dinamiku, tada morate da vodite računa o mnogim stvarima što je čini kompleksnijom od transparentne veze i svojevrsnim izazovom. Neretko se dešava da žena ostavi muškarca nakon što ga je zavela i odvojila od prve partnerke jer je izazov osvojen, uzbuđenje oko avanture prošlo, samopotvrda stigla. Zatim dolazi rutina na koju takve osobe imaju nisku toleranciju. Takođe se može desiti da kada žena najzad ima priliku da bolje upozna muškarca, shvati da oni uopšte nisu jedno za drugo – kaže psihoterapeut.

Nije svejedno da li se žena jednom zaljubila u zauzetog muškarca i to ne zbog njegove burme, nego uprkos njoj. Međutim, ukoliko se to ponavlja, pa se „slučajno“ uvek „namerači“ na zauzetog, treba da se zapita zašto se to dešava jer svako ponašanje ima svoju funkciju, objašnjava naša sagovornica.

– Postavlja se pitanje šta žena dobija ovim ponašanjem, šta želi da postigne i dokaže sebi i drugima. Među destruktivne težnje ubraja se želja žene da kazni sebe ili druge. Ili, ukoliko žena uspe da rastavi muškarca od njegove partnerke, to bi moglo da posluži kao potvrda da je ona posebna i superiorna u odnosu na druge žene, čime na neadekvatan način dokazuje sopstvenu vrednost. Takođe, u osnovi ovakvog ponašanja mogu biti iskrivljene predstave o ljubavi, loši modeli ponašanja iz porodice i socijalnog okruženja ili način da se bude prihvaćen od strane vršnjačke grupe, što je karakteristično za adolescentkinje – primećuje psihoterapeut.

Zauzeti muškarci privlačni su i damama koje se plaše vezivanja i beže od ozbiljnih odnosa u kojima mogu biti povređene.

– Moguće je da žena nesigurna u sebe izbegava intimnije vezivanje i veću bliskost jer pretpostavlja da kada bi muškarca pustila dovoljno blizu sebe, on bi otkrio sve njene slabosti i mane i odbacio je. Nije sporno da svi imamo nesavršenosti, ali ih nesigurne osobe preuveličavaju, a potcenjuju snage, vrline i talente. Ostajanjem u tajnoj vezi sa zauzetim muškarcem žena sebe zadržava u „sigurnoj zoni“ i „dozira“ sebe samo koliko je neophodno, kako bi osigurala da je druga strana neće ostaviti. Takođe, dozirano se „konzumira“ muškarac. Od njega se uzima samo najbolje, kada i kako ženi odgovara. Postoji nespremnost da se muškarac kompletno upozna i prihvati sa svim prednostima i nedostacima – kaže psihoterapeut.

Kada žena nije zadovoljna ovim aspektom svoje ličnosti, može odlučiti da to kod sebe promeni. Ukoliko ne uspe sama, nije sramota da potraži stručnu pomoć.

– Na početku psihoterapijskog tretmana se dijagnostifikuju razlozi koji motivišu ženu da ulazi u veze sa zauzetim muškarcima, na osnovu kojih se planiraju dalji koraci. Koriguju se disfunkcionalni načini razmišljanja, emocija i ponašanja, loša slika o sebi i drugima, kao i iskrivljene predstave i predrasude o ljubavi – zaključuje naša sagovornica.


Pitajte Doktora Online.

 

eKlinika.rs / Novosti

Podeljeno