Čaj u funkciji zdravlja

Podelite:

Danas su glavne degenerativne bolesti srčana oboljenja, visoki krvni pritisak, rak i diabetes. Studije pokazuju da antioksidativna dejstva polifenola zelenog, belog i crnog čaja predstavljaju najznačajniji faktor za smanjenje rizika od prethodno nabrojanih degenrativnih bolesti. Zeleni, beli i crni čaj takođe pospešuju i utiču na očuvanje oralnog zdravlja.

1. Čaj i srčana oboljenja

• Redukuje oksidaciju masti ‐ studije su pokazale da katehini (zeleni i beli čaj), teaflavini (crni čaj) i tearubigini (crni) imaju moć da inhibiraju oksidaciju masti.

• Redukuje holesterol

• Redukuje koagulaciju  – zgrušavanje krvi povećava rizik od tromboze. Eksrakti čaja i polifenola čaja (katehina, teaflavina, tearubigina) mogu uticati na agregaciju trombocita u određenoj meri, čime se smanjuje rizik od oboljenja.

• Čaj poboljšava funkciju endotela

2. Čaj i rak

Naučna istraživanja su nedvosmisleno pokazala da polifenoli čaja direktno reaguju i neutralizuju hemijske karcinogene, samim tim smanjući rizik od raka. Takođe je pokazano da čaj povećava aktivnost detoksikujućih enzima koji se prirodno nalaze u ljudskom telu.

3. Čaj i diabetes 

Tip-1 diabetesa predstavlja smanjenje proizvodnje dovoljnih količine insulina od strane pankreasa, koje su potrebne za redukciju nivoa glukoze u krvi.

Tip-2 predstavlja smanjenje mogućnosti jetre i mišićnih ćelija u iskorišćavanju insulina u regulaciji glukoze u krvi.

Neki ekstrakti biljaka sadrže supstance koje mogu imitirati funkciju insulina i tako pomoći u redukciji diabetesa tipa-2 ili ne-insulinski zavisnog diabetesa. Flavonol, miricetin, koje je prisutan u čaju oponaša funkciju insulina što direktno dovodi do zaključka o benefitima čaja na diabetičare.

Enzim alfa-amilaza katalizuje konverziju skroba iz hrane u glukozu u digestivnom procesu, glukoza u digestivnom traktu je lako absorbovana u krvni sistem dok skrob nije absorbovan.

Čajni polifenoli inhibiraju aktivnost alfa-amilaze i tako mogu kontributovati redukciju glukoze u krvi.

Zaključak je da oboleli od diabetesa svakako treba da uključe jedan od tri tipa čaja u dnevni meni.

4. Čaj i moždani udar 

Ekstrakti čaja deluju kao potencijalni terapeutski agenti u redukciji oksidativnog stresa u hipoksičnim ćelijama kroz svoje antiokdisaditvne osobine i mogućnost redukovanja izumiranja ćelija.

5. Čaj i oralno zdravlje

Čaj sadrži fluoride, stoga pijenje čaja omogućava značajnu podršku dnevnog unosa fluora koji je neophodan za redukciju potencijalnog zubnog “raspada” odnosno oštećenja spoljnog enamela (emajl-a) zuba. Istraženo je da i polifenoli, ne samo fluoridi, utiču na redukciju očuvanja zubnog enamela. Novija istraživanja su dokazala da čaj povoljno utiče na porast ostalih nepovoljnih mikroorganizama u usnoj duplji.

Stoga čim se probudite i popijete čašu vode, spremite sebi šolju kvalitetnog zelenog, belog ili crnog čaja (crni sadrži najviše kofeina [teina], zatim zeleni, a potom beli) i organizam će vam biti doživotno zahvalan jer su prethodno navedene pogodnosti samo neke od mnogih koji čine ovu biljku sa prostora Kine, Japana, Cejlona, Indije i td. “nadljudskom”.

Ukoliko pravite biljne čajeve, ne zaboravite da dodate  med, tek nakon što se čaj ohladi, ne bi li se sačuvala nutritivna vrednost meda.

Izvor: supernaturalmed.com

Podeljeno