Celer čuva srce i živce

Podelite:

Snižava krvni pritisak, topi kalorije i deluje protiv bakterija. Organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) nego što sam koren sadrži.

celer

Iako po vlažnim mestima divlji celer raste u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin i za lečenje, koristi se isključivo pitomi (Apium graveolens). Ova krupna, dvogodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po sočnim, debelim, tamnozelenim listovima i, naročito, po svojstvenom mirisu. Podnosi oštru klimu, pa uspeva i u hladnim krajevima i može da se nabavi tokom cele godine. Za pripremanje jela i lečenje, tradicionalno se koriste rizom sa korenjem, lisnate grane i zreo plod. Farmaceuti i travari, ipak, poručuju da je najlekovitiji rizom jednogodišnje biljke izvađen tokom oktobra. Celer obiluje vitaminom K i dijetalnim vlaknima, a sadrži i proteine, ugljene hidrate i malo masti. Lekovite materije, kao što su flavonoid-apiin, koji deluje antioksidativno, etarsko ulje i aminokiselina asparagin nalaze se u korenu, stabljici i listovima. Energetska vrednost 100 grama korena sa lišćem je mala (oko 14 kcal), a poznato je da organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) od vrednosti pojedenog. Zato se i preporučuje za mršavljenje, ali i čuvanje dobre linije.

Zbog sadržaja etarskih ulja i terpena, deluje protiv bakterija i gljivica u sluzokoži creva i mokraćnih puteva. S obzirom na to da celer ima kumarin, sprečava štetno delovanje slobodnih radikala i, istovremeno, podstiče rad belih krvnih zrnaca. Štiti i od osteoporoze, a kompleks vitamina B iz ove namirnice stimuliše razmenu ugljenih hidrata u telu, jača živce i mozak, pomaže rad creva, čuva zdravlje kože, kose, očiju i jetre.

U našem narodu postoji izreka: „Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer“, što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija. Osim toga, smanjuje holesterol u krvi, ako se osam sedmica svakodnevno pije sveže isceđen sok njegovog korena. Lekovite materije, inače se, najbolje sačuvaju u ovom soku. Napitak je odličan lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i onima koji se bore protiv celulita, zbog delovanja na krvotok. Snižava i šećer u krvi, povoljno deluje na regulaciju menstruacije.

Lekovitost celera se potvrdila i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa, može se koristiti i protiv astme i prehlade, smiruje kašalj i deluje protivupalno u slučaju bolesti grla. Pomaže, takođe, kod problema u vezi sa probavom, otklanja loš zadah i odličan je borac protiv prolećnog umora.

Recepti za bolje zdravlje

POBOLJŠAJTE VARENJE

– 25 g ploda celera

– 25 g anisa

– 25 g morača

– 25 g kima

Kašičicu mešavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i posle 10 minuta procedite. Popijte po šolju sveže pripremljenog čaja, posle jela.

„OTVORITE“ APETIT

– 25 g korena celera

– 25 g morača

– 25 g lincure

– 25 g kičice

Sa dva i po decilitra proključale vode prelijte kašičicu mešavine, poklopite, sačekajte 15 minuta, procedite i popijte pola sata pre jela.

DIURETSKI ČAJ

– 20 g korena celera

– 20 g morača

– 20 g peršunovih listova

– 20 g špargle

– 20 g kostrike

Usitnjene sastojke izmešajte i kašiku mešavine prelijte sa pola litra vrele vode. Posle pola sata procedite i čaj popijte tokom dana, u malim dozama.

LEKOVITA SALATA

– 300 g korena celera

– 200 g kiselkastih jabuka

– 3 kašičice limunovog soka

– kašičica vegete

– 100 g majoneza

– 50 g oraha

Celer i jabuke izrendajte, pospite vegetom, nakapajte limunovim sokom i izmešajte. Dodajte majonez, ponovo sve lagano izmešajte i pospite seckanim orasima.

Izvor: Novosti.rs

Podeljeno