Celog života su vam govorili da morate da pijete 8 čaša vode dnevno. Evo da li je to istina

Podelite:

Da li ste nekad čuli da svakodnevno treba da popijete osam čaša vode? Otkrivamo da li je to istina i šta o tome kažu stručnjaci

VODA

Jedan od najupornijih mitova, koji ne nestaju koliko god puta da su demistifikovani, jeste onaj da je dnevno potrebno popiti osam čaša vode dnevno da bi organizam mogao da funkcioniše kako treba.

Taj mit se dalje nastavlja tako, da ako ne popijete tih, famoznih, osam čaša, može da dođe do dehidracije i pojave raznih oboljenja.

Naravno, nema naučnih dokaza kojima bi se ovakve tvrdnje mogle potkrepiti i nekoliko puta su objavljene studije koje demantuju te tvrdnje, ali ljudi i dalje veruju da treba da piju toliko vode svakodnevno.

Čak je izašla i knjiga pod nazivom “razotkriveni medicinski mitovi” u kojoj je obrađena i ova tema. Međutim, ništa od toga nije uspelo da objasni ljudima da se ne brinu oko toga koliko su tačno vode popili tokom dana.

Dosta ljudi, koji su se bavili ovom temom, veruju da ova uverenja potiču od jednog priručnika s preporukama o ishrani iz 1945. u kom piše da je čovekovom organizmu potrebno oko 2.5 litara vode dnevno.

Foto: freeimages.com/aduhai

Foto: freeimages.com/aduhai

 

Međutim, nekoliko rečenica kasnije, piše da je većinu te vode sadrži hrana koju jedemo. Voće, povrće i mnoge druge namirnice sdrže visok procenat vode. A, tu su i supe, čorbe i druge vrste tečnosti koje svakodnevno unosimo u organizam.

Naravno, ako ste žedni, treba da pijete vodu i to je sigurno mnogo bolje od slatkih sokova.Jednostavno se radi o tome da je brojanje čaša tokom dana potpuna besmislica.

Zelite misljenje strucnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / TheNewYorkTimes)

Podeljeno