Čitavog života ste pogrešno brisali guzu! Zato ste i dobijali razne boleštine!

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net
Podelite:

Ukoliko često imate infekcije urninarnog ili genitalnog trakta ili vam se javljaju hemoroidi, možda nije u pitanju neka zla bakterija koja baš vas napada, već to što pogrešno koristite toalet papir o, uopšteno, loše održavate higijenu “tamo dole”

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Priroda nalaže da u toalet svako od nas mora da ode više puta na dan, pa otkako smo u ranom detinjstvu naučili da idemo “na nošu”, a potom i wc-šolju, više i ne razmišljamo o tome šta tamo treba da se radi, već sve obavljamo nesvesno, po automatizmu.

Međutim, s obzirom da se o ovoj temi ne priča puno u javnosti, mnogi lošim navikama u toaletu prave nimalo bezazlene greškekoje mogu da ih koštaju zdravlja.

Evo o čemu je reč.

Predugo sedenje na šolji

Često se dešava da osoba ima potrebu da obavi veliku nuždu, ali da to, nažalost, baš i ne ide tako „glatko“. Zato dugo sedi na WC šolji i napreže se. Što je velika greška, jer se tako podstiče razvoj hemoroida!

Ako imate problema s obavljanjem velike nužde, nemojte bespotrebno sedeti u iščekivanju već ustanite, malo se prošetajte, jer ćete na taj način brže naterati probavni trakt da proradi.

Previše brisanja

U ovom slučaju važi pravilo da je manje zapravo više. Toalet-papir iritira kožu i sluzokožu perianalne zone, a to često dovodi do svraba i upale. Dovoljno je obrisati se dva puta, a ako vam je potrebno više od toga, to znači da verovatno niste do kraja ispraznili probavni trakt.

Uvek uzimajte mekani toaletni papir bez dodatih mirisa i boja, jer oni manje iritiraju kožu, piše Kurir.

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Brisanje u pogrešnom smeru

Mnoge žene nesvesno prave ovu grešku nakon mokrenja i brišu se otpozadi prema napred. Tako prenose bakterije, poput ešerihije koli, s rektuma prema mokraćnom kanalu.

Za razliku od muškaraca, kod žena je mokraćna cev kratka, pa bakterije brže i lakše dopiru do bešike i uzrokuju razne urinarne infekcije. Zbog toga se uvek brišite od napred prema nazad.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs)

Podeljeno