Crno vino, čokolada i jagode smanjuju rizik za dobijanje dijabetesa

Podelite:

Možda zvuči kao lista sastojaka za neki fenomenalan dezert, ali čokolada, crno vino i jagode mnogo su više od ukusnog zadovoljstva. Najnovija studija pokazuje da ove ukusne namirnice mogu da vam pomognu u borbi protiv šećerne bolesti.

crno vino

 

Istraživači iz Londona došli su do zanimljivih podataka o tome kako antioksidanti iz pojedinih namirnica utiču na dijabetes. Naime, ova studija je po prvi put otkrila da visok unos flavonoida može da dovede u red nivo šećera u krvi, i da spreči pojavu dijabetesa. Flavonoidi su antioksidanti koji mogu da se nađu u biljkama, čaju, crnom vinu i čokoladi, i dokazano je da štite od mnogih bolesti, kao što su hipertenzija, demencija i kancer. Takođe, došli su do zaključka da visok unos antocijana, koji se nalaze u jagodama, malinama i drugom bobičavom voću, igra važnu ulogu u odbrani organizma.

Naučnici su otkrili da je povećan unos ovde dve supstance povezan sa manjom insuliskom rezistencijom i boljom regulacijom šećera u krvi, kao i sa smanjivanjem hroničnih zapaljenja. Ovo je prva velika studija koja se bavila uticajem ovih moćnih bioaktivnih koponenti, i rezultati su ohrabrujući. 

Istraživanje je izvršeno na skoro 2.000 zdravih žena, i otkrilo je da one žene koje unose više flavonoida i antocijana imaju manju insulinsku rezistenciju, koja je direktno povezana sa dijabeteson tipa 2. Dame koje su unosile više antocijana teže dobijaju hronična zapaljenja, koja su povezana sa dijabeteson, rakon i kardiovaskularnim oboljenjima. One koje su uzimale više namirnica sa flavonoidima imaju više proteina koji reguliše mnoge metaboličke procese, uključujući i glukozu u krvi.

Iako su ova otkrića uzbudljiva i treba raditi na njima, mnogi doktori upozoravaju da ih ipak treba uzeti sa oprezom, jer direktan uticaj ovih antioksidanata na šećernu bolest nije dokazan.

Izvor: zena.blic.rs

 

Podeljeno