ČUDESNA VAKCINA PROTIV RAKA: Vraća u život ljude koji umiru od leukemije!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane
Podelite:

– Izvinite doktore, imam toliko obaveza, nemam vremena da svratim do ordinacije! – ove reči su muzika za uši svakom ongologu, a posebno doktoru Kounu i njegovom timu koji je pronašao način kako da poduči naš imuni sistem da prepoznaje određene tipove malignih ćelija i u potpunosti unište do juče neizlečivi kancer

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane

Jedna Amerikanka obolela od uznapredovale leukemije, koju su lekari pre tri godine otpisali i rekli joj da će poživeti maksimalno još nekoliko nedelja, danas je živa i zdrava. Ona je tada primila revolucionarnu terapiju, koja je pomogla njenom imunitetu da identifikuje ćelije raka kao neprijatelje organizma, a potom i da ih savlada.

U pitanju je vakcina koja podstiče T limfocite, ćelije našeg imunog sistema, da na osnovu proteina WT1 sa površine ćelije kancera, prepoznaju malignitet i unište ga.

Od 15 osoba u terminalnom stadijumu leukemije, koje su pre tri godine primile vakcinu “pametnih T limfocita”, više od polovine je dan danas živo.

Zasad je ovaj pristup u lečenju isproban samo na pacijentima obolelim od raka krvi, ali veruje se da bi sličan princip mogao da se pokaže efikasan i kod drugih tipova kancera – raka dojke,jajnika, debelog creva ili prostate – koji takođe u sebi sadrže WT1 protein.

Iako neki stručnjaci tvrde da smo na pragu otkrića univerzalne vakcine protiv raka, istraživač Ginter Koun, iz Memorijalnog centra za istraživanje raka “Sloan Kettering” u Njujorku, skromno tvrdi da to zasad nije slučaj. Nažalost jedan deo pacijenata uopšte nije reagovao na ovaj tretman.

– Zaista verujem da smo na pragu ogromnog otkrića koje će promeniti sve. Moji pacijenti su bili otpisani, rečeno im je da će umreti za najviše mesec-dva i pristali su na novu terapiju znajući da nemaju šta da izgube. Godinu dana kasnije, kada bih ih pozvao na posao da ih pitam kako su i šta rade, neretko sam dobijao odgovor “Izvinite doktore, imam toliko obaveza, nemam vremena da svratim do ordinacije!” – ispričao je doktor Koun.

Foto-ilustracija: biology.as.nyu.edu

Foto-ilustracija: biology.as.nyu.edu

Njegov metod sastoji se u uzimanju koštane srži zdravih donora i izdvajanju T limfocita od matičnih ćelija. Pacijent bi odmah primio terapiju matičnim ćelijama, dok bi T limfociti u laboratoriji bili izlagani proteinu WT1, sve dok ne postanu osetljivi na njega i ne počnu da ga napadaju.

Potom bi ove izmenjene T ćelije, na svakih nekoliko meseci ubrizgavali u krvnu plazmu obolelog i put ka ozdravljenju može da počne. Naravno, dešavalo se da se nekim pacijentima, nakon izvesnog vremena, kancer ponovo vrati, ali nova tura terapije bi ponovo pomogla. Pritom, ova vakcina ima daleko manje neželjenih dejstava u odnosu na zračenje ili hemoterapiju.

Sada se, kako u SAD tako i u Velikoj Britaniji, sprovode dalja klinička istraživanja ovih genetskim inženjeringom proizvedenih super-imunim ćelijama, jer zaista je na pomolu nova nada u borbi protiv određenih vrlo opasnih tipova raka.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / Daily Mail)

Podeljeno