Čudna fobija: Ova žena se plaši novina

Podelite:

Dajana Frilav, majka troje dece, već 25 godina pati od vrlo čudne fobije. Naime, ona ne može da podnese da bude blizu novina, mrzi njihov miris, ne sme da ih pogleda ni dodirne, a kad se pojave na reklami, mora brzo da skloni pogled. Ova čudna fobija se naziva kloefobija.

novine

 

– Kada sam u prodavnici, udaljim se što više mogu od štanda sa novinama. Ne smem da se približim nikome ko čita novine, a ako krenu da mi se približavaju sa novinama u rukama, počnem da paničim. Neko vreme sam smela da dodirnem novine samo ako bih odmah potom oprala ruke, a sad ne smem više ni da ih pogledam. Ako ih dodirnem, imam osećaj da će mi se koža raspasti – priča Dajana.

Dajana sumnja da koren ove fobije vuče iz detinjstva. Naime, kada je bila mala, njena majka je često u šali udarala muža novinama po glavi, a to je jako zabrinjavalo malu Dajanu, pa je na kraju počela da se plaši novina.

Dajana je kuvarica i majka dvoje odrasle dece koja moraju da pobacaju  ili sklone sve novine iz kuće kada im ona dolazi u posetu. Pre nego što joj je suprug umro 2011. godine, ona mu je redovno donosila novine, ali je nosila rukavice.

– Kada je moj muž čitao novine, obično sam odlazila u kuhinju i otvarala prozor, jer mi je pomagao svež vazduh da se smirim. Takođe, imam i  uobičajene strahove od pauka I visine – kaže Dajana.

Još čudnih fobija uključuju papirofobiju (strah od papira) i bibliofobiju (strah od knjiga), ali i eufobiju, što je strah od dobrih vesti.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno