Čuvajte se upale jajnika

freeimages.com
Podelite:

Oblačite se toplije, jer jajnici reaguju na hladno vreme. Kratke majce i pantalone s plitkim strukom jesu moderne, ali ne štite stomak od hladnoće. Redovno odlazite na ginekološke kontrole, jer ukoliko postoji bilo kakva infekcija u donjim genitalijama, ona može lako da dospe do jajnika.

Pitaj Ginekologa online – eKlinika.rs

Upala jajnika je jedan od najčešćih ginekoloških problema, jer svaka bakterijska infekcija iz donjih genitalija može da dospe do unutrašnjih reproduktivnih organa. Oslabljen imunitet dodatno pogoduje širenju infekcije, pa ginekolozi savetuju da se u narednom periodu, kada su hladniji dani, oblačite toplije jer tako čuvate i zdravlje genitalnih organa. Za jajnike je specifično da im prija utopljavanje i grejanje. Kratke majice i pantalone s plitkim strukom jesu moderne, ali ne štite stomak od hladnoće.

 Šta izaziva infekciju

Naravno, oblačenje nije osnovni razlog za pojavu upale. Pored nasleđene sklonosti ka ovim infekcijama, važno je i seksualno ponašanje.
¬ Prilikom nezaštićenih seksualnih odnosa partneri razmenjuju svoju bakterijsku floru, pa tim putem može da dođe i do infekcije hlamidijom, gonokokom ili drugim bakterijama. Njima ne odgovara kisela sredina vagine, pa one idu dublje preko grlića materice do jajnika.
¬ Pojedine ginekološke intervencije koje se rade u dijagnostičke i terapijske svrhe, kao i prekidi trudnoće i porađaji, takođe mogu da otvore put zapaljenjima.
– Upala jajnika može da bude uzrokovana i nošenjem spirale, pa bi žene koje je koriste kao kontraceptivno sredstvo najmanje jednom godišnje trebalo da kontrolišu zdravlje genitalnih organa.

Pitaj Ginekologa online – eKlinika.rs

– Do jajnika mogu da stignu i infekcije iz organa koji se nalaze u blizini genitalija. Ispred materice se nalazi mokraćna bešika, iza nje je debelo crevo, a u blizini desnog jajnika je slepo crevo. Ukoliko postoji zapaljenje bilo kog od ovih organa, bakterije dospevaju do jajnika.

Pitaj Ginekologa online – eKlinika.rs

 Bol je prvi simptom

Akutnu upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem delu stomaka, u nekim slučajevima javlja se temperatura i slabost. Bol je obično lokalizovana levo ili desno u donjem stomaku, i karakteristično je da se širi prema nozi. U početnoj fazi bolovi ne moraju biti toliko jaki, pa je to razlog što se odlaže odlazak kod ginekologa.
Pojačan sekret može biti jedan od prvih simptoma upale jajnika, ali on ne može sa sigurnošću da ukaže na ovaj problem. Jajnici se nalaze u maloj karlici u trbušnoj duplji, pa uzimanjem brisa iz vagine često nije moguće naći pravi uzrok zapaljenja.
Osim toga, kod hroničnih upala simptomi nisu tako izraženi, boli gotovo da i nema, a sekret može varirati ili čak iščeznuti.

Lečenje antibioticima

Da bi se dobila prava klinička slika jajnika, potrebno je da se uradi ginekološki pregled, ultrazvučna dijagnostika organa male karlice, te analize krvi i mokraće.

Lečenje upale jajnika može da sprovede samo lekar ginekolog nakon detaljnog istraživanja i pronalaženja pravog uzroka upalnog procesa.

To je, uglavnom, dugotrajan proces, koji se ne sme prekidati čak i kada nestanu svi simptomi.
Najčešće se prepisuju antibiotici širokog spektra koji pokrivaju sve poznate uzročnike.

Izuzetno važno da se upala jajnika na vreme leči, jer može dovesti do trajnih posledica. U najgorem slučaju može uzrokuje sterilitet. Zato je neophodno da, čim se pojave simptomi koji ukazuju na upalu jajanika, žena potraži pomoć ginekologa.

Izvor: Zena Blic

Podeljeno