Čuvajte zdravlje: Na koje preglede treba da idete i kada

Podelite:

Preventivni pregled sprečava pojavu bolesti i omogućava otkrivanje oboljenja u najranijoj fazi, kada su najveće mogućnosti za izlečenje.
– Svako jednom godišnje treba da se podvrgne sistematskom pregledu koji podrazumeva nekoliko osnovnih testova koji otklanjaju sumnju na rak. Treba uraditi i analizu krvi da bi se proverio nivo gvožđa i funkcija tiroidne žlezde. Ako neko ima genetsku predispoziciju za kardiovaskularne bolesti, ako puši, ima prekomernu težinu, dijabetes ili visok pritisak, lekar će predložiti da se uradi i EKG – kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista Doma zdravlja Voždovac.

Kada je reč o preventivnim pregledima, statistika pokazuje da je tek svaka treća žena u Srbiji starija od 20 godina uradila Papanikolau test, a svaka 10. starija od 40 godina obavila je mamografski pregled dojki. Preventivne preglede u našoj zemlji obavlja samo četvrtina stanovnika, što je u poslednje dve decenije dovelo do povećane stope smrtnosti, a teška oboljenja javljaju se u sve ranijem dobu.

Izvor: Zena Blic

Podeljeno