Da li cena kreme garantuje i kvalitet?

Podelite:

Godinama unazad u javnosti postoji polemika oko toga da li cena kreme određuje i njen kvalitet i delotvornost ili ne. Na ovu dilemu odgovara dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog.

 

Da-li-cena-kreme-garantuje-i-kvalitet

Cenu krema za podmlađivanje najčešće određuje snaga brenda, novac utrošen u reklamu, kao i kvalitet pakovanja, a tek na poslednjem mestu njen sastav i tehnologija proizvodnje.

Nažalost, za veliku većinu veoma skupih krema nema dovoljno studija na pacijentima koje bi potvrdile njihovu efikasnost. Tako, kreme koje koštaju po nekoliko hiljada dolara a koje sadrže ljudsku placentu ili platinu nemaju nikakvih dokaza da zaista mogu da izbrišu bore sa lica.

Nevolja u kupovini skupih krema leži upravo u mogućnosti da njeni sastojci našoj koži ne odgovaraju ili da čak izazivaju iritaciju, crvenilo ili alergijsku reakciju. U takvim situacijama i najjeftinija krema koja lepo hidrira a ne iritira našu kožu daje značajno bolji rezultat u podmlađivanju, tj. osvežavanju kože.

Sve popularniji prirodni sastojci krema najčešće podrzumevaju ekstrakte određenih biljaka. Treba imati u vidu da su određene biljke snažni alergeni, odmah iza metala nikla. Bezbednost prirodne kozmetike treba da je testirana, jer neke biljke mogu imati dejstvo visoko koncentrovanih kortikosteroida a da se pritom i dalje misli i tvrdi da su bezbedne jer su prirodne.

U kreme za podmlađivanje takođe mogu biti dodate prirodne komponentne estrogena ili progesterona, što može vrlo loše uticati na zdravstveno stanje osobe koja ih koristi.

Ono što do danas jeste dokazano je da prisustvo voćnih kiselina u kremama, alfa i beta hidroksi kiselina, vrše svakodnevnu hemijsku eksfoliaciju čime stimulišu kožu da stvara mlađu i lepšu teksturu. Obavezan zaštitni faktor u kremi za lice još je jedan dokaz da je krema delotvorna, jer je sunčevo zračenje jedan od najvećih neprijatelja svežeg izgleda kože.

Antioksidanti, posebno vitain C i vitamin E, u velikoj meri neutrališu slobodne radikale koji oštećuju kožu i dovode do prerane smrti ćelija. Reparativni sastojci poput retinola, peptida i minerala modifikuju kožu i omogućavaju stvaranje novog kolagena i elastina. Emolienti povezuju sve navedene supstance a kožu hidriraju i omeksavaju.

Ako krema sadrži navedene supstance nije mnogo značajno kakvu ce ambalažu imati, koji je proizvođač kreme i kolika je njena cena.

Treba biti svestan činjenice da bore na licu stvaraju mišići koji sa godinama prave sve izražajniju mimiku i usecaju linije na licu. Drugi važan faktor za pojavu bora je gubitak podkožnog masnog tkiva koji je karakteristika procesa starenja.

Nijedan od ovih faktora ne može se zaustaviti nanošenjem krema, bez obzira na sastav i tehnologiju proizvodnje. Tako je reklama u kojoj se tvrdi da ćete imati do 40% bora manje nakon mesec dana nege sa nekom kremom – samo san.

izvor: B92

Podeljeno