Da li je prekomerno spavanje zdravo?

Podelite:

Mislim da nema osobe na ovome svetu kojoj nije poznat „onaj“ osećaj, kada ujutru u cik zore začuje zvuk svog budilnika. Ti minuti dragoceni, koji ostaju iza vas jer morate da ustanete i krenete na posao, ostaju samo neostvarena želja do nekog tamo slobodnog dana.

images5545Koliko je zapravo potrebno sati spavanja našem organizmu da bi nesmetano mogao da funkcioniše? Istraživanja pokazuju da sedam sati sna smanjuje rizik od srčanog udara. Spavanje je regenerisno sredstvo koje pomaže organizmu da se oporavi od napornog dana i spremi za sutra. Osobe kojima često pada imunitet i bolešljive su prirode, od velikog je značaja da imaju kvalitetan san.

wake up

Mnoge osobe jedva čekaju vikend, kada se posle radnih dana, jedva čekaju naspavati i nadoknaditi san. Ali postiže se suprotni efekat. organizam nailazi na šok, tj. na promene koje su usledile iznenada i koje ne traju duže od dva dana. Pa se postiže efekat veće zamorenosti i pospanosti. Takvim osobama je teže ustati ponedeljkom za posao.

pospanost

Istina je da terćinu svog života provedemo spavajući, ali isto tako je i kvalitet te trećine veoma bitna za ostatak druge dve trećine. Zato je bitno da imamo kvatitetan san i ne duži od osam sati.

sta-ne-treba-jesti-pre-spavanja_48    Za dobar dan, potreban je dobar san.

Autor: Ivana Šćekić

Podeljeno