Da li posao može da vas ubije?

Podelite:
Rokovi jesu tu da nas drže na oprezu i agilnima sve vreme, ali oni sa sobom nose i ogroman pritisak. Ako niste pažljivi, ovo stvarno može da utiče negativno na vaše zdravlje.Kada ste pod stresom, vaš mozak je pod utiskom da ga nešto napada pa luči različite hormone kako bi se odbranio. Ovi hormoni utiču prvo na nivo šećera u krvi, na gojaznost, na visok krvni pritisak što, na duže staze, vodi do ozbiljnih srčanih problema. Pa zaključak koji možemo da izvučemo je da posao stvarno može da nas ubije.

Da bi se od ovoga odbranili, morate pronaći različite tehnike kako da sebe opustite. Bilo da idete na jogu, meditaciju, vežbate, posvetite slobodno vreme tako što ćete sebi ugađati. Neophodno je da naučite da se sa stresom izborite i pripremite telo za takav udar ako zatreba. Ukratko, opustite se i budite pozitivni.

UBIJE

Volite svoj posao ali imate šefa koga kao da je sam pakao izbacio? 

Ovo definitivno može da vas izbaci iz koloseka, ugrozi vaše zdravlje, i ako niste pažljivi, dovede do ozbiljnih oboljenja. Hronični stres konstantno podiže nivo adrenalina i kortizola, rušeći vaš imuni sistem. Probajte da užasne susrete sa šefom neutrališete muzikom, mirišljavim štapićima ili svećama, ili jednostavno razmišljajte o nečemu lepom i pozitivnom. Ne dozvolite da vam takva osoba ruši kako raspoloženje tako i zdravlje.

rba1_21

Nikada ne izbegavajte godišnji odmor. Ljudi često, kako bi završili posao na vreme, zaboravljaju da priušte sebi vreme koje će bezbrižno provesti sa bližnjima i uživajući u životu. Preskakanje odmora je siguran put ka depresiji i nervozi. Hroničan umor takođe nije nešto sa čime treba da živite. S vremena na vreme iskoristite i poneki vikend tokom kojeg biste ugađali sebi na svaki mogući način, a onaj veliki, godišnji odmor svakako iskoristite.Kada ste odmorni, produktivniji ste, bolje se osećate i pozitivniji ste. Čak i samo planiranje odmora može da vas razvedri.

STRES

Previše sedite na poslu? Razne studije su pokazale da neaktivnost vodi ka raznim oboljenjima i preranoj smrti. Stručnjaci idu čak dotle da tvrde da je sedenje štetnije od pušenja. Ako na poslu provodite sate i sate sedeći za kompjuterom potrudite se da svakodnevno posle posla vežbate. Čak i na poslu se potrudite da pravite pauze tako što ćete prošetati do kancelarije svog kolege pre nego da ga pozovete telefonom ili mu pošaljete e-mail. Trudite se da bar na svakih sat i po prošetate pet minuta ako je to moguće. Posle posla uposlite svoje telo što više možete.

GLAVA

Često radite prekovremeno? To će svakako uticati na vaše zdravlje, društveni život kao i raspoloženje. Ako ostanete na poslu duže 2 do 3 sata, rizik od srčanih oboljenja se duplira pa je to svakako nešto o čemu treba razmišljati. Nećete imati vremena ni da se opustite, družite se sa voljenima i prijateljima, bićete pod konstantnim stresom, ukratko vaš život previše trpi. Morate sebi dati i oduška. Potrudite se da svoj posao završite u dogledno, za to predviđeno vreme, a sebi pružite i što više slobodnog vremena kako biste uživali u stvarima koje volite.

Zaključak je, dakle, da vas posao itekako može ubiti ako mu pristupite na pogrešan način. Razmišljajte o  tome.

 Izvor: lekarinfo.com

 

Podeljeno