Da li ste probali konjsko meso?

Podelite:

Veliku Britaniju već neko vreme potresa skandal u središtu kog se nalazi konjsko meso. Zašto se tako mnogo ljudi protivi konzumaciji te namirnice?

konjsko meso

 

Naime, najveći britanski lanac bakalnica Tesko povukao je sa tržišta neke prerađevine od junećeg mesa, nakon što je testiranjem otkriveno da sadrže DNK konja. 

Ministar za zaštitu životne sredine je za BBC rekao da neće dozvoliti da zbog nečije nekompetentnosti, ili neke kriminalne aktivnosti – za koju, kako je rekao, sumnja da stoji iza svega – bude okaljana mesna industrija Britanije i njen rigirozan sistem proizvodnje. 

Ipak, ni on, a ni stručnjaci koji su analizirali sporne proizvode, nisu tvrdili da su takve namirnice loše po ljudsko zdravlje. 

Zašto se onda digla tolika prašina? Da li je konjsko meso loše po ljudsko zdravlje? 

Nutricionisti tvrde da je uprkos tabuu vezanom za jedenje konjskog mesa, ono zapravo mnogo zdravije od većine izvora proteina u standardnoj upotrebi. 

“Kao i meso bufala, meso konja je mnogo manje masno. Bogato je proteinima i gvožđem”, kaže Marta Mekitrik, dijetetičar u Njujorku. 

“Stručno govoreći – ono je bolja alternativa govedini. Konvencionalni uzgoj junadi podrazumeva ishranu stoke na bazi soje, kukuruza i žitarica, što ih čini podložnim zapaljenjima. Međutim, konji imaju nemasno meso i nisu izloženi hormonima i antibioticima”. 

Ona takođe primećuje da krave u organizam unose brojne pesticide koji mogu narušiti ljudski endokrini sistem i dovesti do gojaznosti. 

Konji, koji se uglavnom hrane travom, nemaju ovaj problem. 

Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) Kina je najveći potrošač konjskog mesa, a najčešće se prerađuje u kobasice. 

FAO procenjuje da se na drugom mestu nalazi Kazahstan, budući da se to meso tradicionalno nalazi na njihovim trpezama. 

Tabu koji okružuje jedenje konjskog mesa ograničen je na pojedine delove Evrope i Sjedinjene Američke Države. 

Tamošnji Kongres je 2006. čak zabranio ubijanje konja za potrebe ishrane, a klanice koje su ga prerađivale su zatvorene. 

Jedan od glavnih razloga za protivljenje jedenju konjskog mesa je što je takva praksa “surova i nepotrebna”. 

Međutim, najverovatnije objašnjenje takve odbojnosti Zapadnjaka prema konjskom mesu je to da ove životinje smatraju “boljim” od krava, prasića ili pilića. 

“To je percepcija o tome šta životinja predstavlja u određenoj kulturI”, kaže dr Dejl Arčer, psihijatar i istaknuti član Američke psihijatrijske asocijacije. 

“Pas je čovekov najbolji prijatelj, pa kako onda ga da pojedete? Niko kravu ne zamišlja kao drugara. Odgovor nije logičan, ali to je emocionalna reakcija koja se javlja zato što drugačije doživljavamo konja, a drugačije kravu”, kaže on. 

Da li ste ikada probali konjsko meso?

Izvor: B92.net

Podeljeno