Da li ste spremni za ulogu roditelja?

Podelite:

Većina mladih bračnih parova i ne znaju šta znači reč  roditelj. Sva ta silna odricanja, i novonastale promene koje dodju veoma brzo  kada se pojavi novi član porodice, nisu ni malo lake i jednostavne. Ali ima li šta lepše od tog malog, slatkog bića?

9_gresaka_koje_cine3

Uvek se postavlja pitanje „Kome je teže u tom periodu? Da li mami ili tati?“ Nekao je logično da se majke pre prilagode na ulogu roditelja nego očevi. Iz razloga što su 9 meseci nosile bebu, što su posle porodjaja 24 sata uz nju, sva ta dojenja i presvlačenja koja se vrše i po više od 30-setak puta dnevno, majku vežu više za bebu nego oca. Ali za neke žene ni to nije merilo. Svi smo svedoci, da se u današnje vreme sve češće i češće može čuti o abortusima i ostavljanju dece na usvajanje odmah nakon rodjenja. Statistički podaci o broju namerno prekinutih trudnoća u Srbiji nisu pouzdani jer privatne ginekološke ordinacije ne dostavljaju podatke, a mnoge te intervencije obavljaju i bez dozvole Ministarstva zdravlja. Prema statistici, dnevno više od 500 žena u Srbiji prekine trudnoću, odnosno: godišnje se obavi između 150.000 i 200.000 kiretaža.

AypycX3CUAAkczs.jpg large

Veoma je važno da se proširenje porodice planira. Da se za ulogu roditelja pripremi, tj. psihički spremi za takav jedan poziv. Biti roditelj je važna uloga. Biti roditelj ne podrazumeva imati odgovore na sva moguća pitanja, sve što se očekuje od jednog roditelja je da da sigurnost, žaštitu, a pre svega ljubav jednom detetu. Da bude tu kada mu je najpotrebniji, da ga usmeri na pravi put, da od deteta svori pravog čoveka.

beba1 Da bi omladina shvatila koliko je stupanje u intimne odnose bitan i ozbiljan korak, u 10 srednjih škola u Vojvodini počinje pilot-projekat pod nazivom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju” koji za cilj ima da se maloletnicima, učenicima drugog razredna srednje škole, pomogne edukacijom o seksualnosti i spreče prenosive polne bolesti i neželjene trudnoće.

beba_zub

Beba nije stvar ili igračka pa da se sa njom tako olako rukuje. To je malo, živo biće kome ste Vi preko potrebni za opstanak u život. Zato pre nego što učinite neki pogrešan korak dobro razmislite, jer ne mogu baš svi imati tu čast da postanu roditelj jedne divne, male bebe.

beba8

Autor: Ivana Šćekić

 

Podeljeno