Da li ste znali da koksaki virus ugrožava vaše srce?

Podelite:

Šta je zapravo koksaki virus? Svima zvuči poznato, ali malo ljudi zna kako se on i dobija. Koksaki virus se dobija putem prljavih ruku. Zato je od veoma velikog značaja da redovno perete vaše ruke, ili ako to niste u mogućnosti da radite tako često tokom dana, da koristite sredstvo za dezinfekciju ruku.

svaki-peti-ne-pere-ruke-nakon-wc-a-a-10-ih-polije-vodom-504x335-20120833-20120813161644-7be76b71b1ba928d1aff7f5cbbe9ad90

Koksaki virus prate simptomi kao što su umor, gubitak apetita koju prati malaksalost, bol u grlu koji je praćen sa groznicom, plikovi u ustima, na šakama i stopalima, i simptom koji definitivno ukazuje na to da vašem srcu treba pomoć, je trnjenje leve ruke. Ako posedujete većinu od ovih simptoma,  ne daj Bože, znajte da je reč o koksaki virusu. Vrlo retko se javlja, ali je veoma opasan i napada srčani mišić i izaziva trajno oštećenje.

44U takvoj situaciji, jedino što mežete da uradite, jeste da potražite medicinsku pomoć. Jer je jako bitno znati na vreme o kom tipu koksaki virusa je reč. Postoje tip A i tip B koksaki virusa. Tip A se još naziva i bolest šaka, stopala i usta, koji čak može i izazvati konjuktivitis. Dok kod tipa B koksaki virusa, imamo tegobe plućne praćene groznicom, bolom u stomaku i glavoboljom. Kombinacijom oba tipa koksaki virusa mogu dovesti do meningitisa.

imagesNajviše napada najmlađe, tj. decu i tinejdžere, gde najčašće prolazi bez posledica, a za ovo je ključan jak imunološki sistem. Da bi se otkrilo prisustvo koksaki virusa, nije dovoljno samo uraditi biohemijske analize, pa se zato u slučaju sumnje rade specifični testovi u spesijalizovanim ustanovama. Lek za ovu bolest ne postoji, osim što se može lečiti i pratiti novonastala srčana aritmija. Potrebno je u tim situacijama mirovati i raditi na jačanju imuniteta. Unositi dosta vitamina i minerala koji pomažu u jačanju i borbi koksaki virusa.

voce_1371727673_670x0

Jedini savet koji vam mogu dati je da izbegavate industrijsku hranu i pća kao što su grickalice, slatkiši, supe iz kesice, proizvode od belog brašna i naravno so svesti na minimum i unositi ga u jako malim količinama. Ako ste pušači, poželjno bi bilo da bacite cigarete i izbegavate unos alkoholnih pića.

 

Autor: Ivana Šćekić

Podeljeno