Da li su tamponi toksični: proizvodi za negu žene sadrže sastojke koji izazivaju alergije, astmu i rak?

Podelite:

Otkriveno je da u proizvodima za negu žene postoje štetne hemikalije. „Women’s Voices for the Earth“, organizacija za zaštitu zdravlja žena, insistira da se sastojci proizvoda strože kontrolišu.

tamponiU tamponima, prezervativima, pesticidima, parfemima i bojama nalaze se neki veoma štetni sastojci.  Oni mogu da izazovu alergijske reakcije, genitalne iritacije, pokrenu astmu i povećaju rizik od razvijanja raka.

– Proizvođači bi trebalo da navedu sve sastojke i aditive koji se nalaze u tamponima i ulošcima i sve sastojke aroma koje se nalaze u proizvodima za negu ženskih intimnih delova. 

Zatim bi sve sastojke koji su potencijalni alergeni trebalo istaći tako da ih mušterije vide kako bi mogle da izbegnu proizvode sa sastojcima koji mogu da im prouzrokuju probleme – kažu predstavnici ove organizacije.

Tamponi i ulošci su ustanovljeni kao medicinska pomagala od strane Administracije za hranu i lekove, pa proizvođači nisu obavezni da navedu njihove sastojke.

Iako su tamponi veoma jednostavan proizvod koji se sastoji od samo nekoliko sastojaka, većina ih je napravljena od pamuka ili veštačke svile. Pamuk i svila mogu da budu zagađeni dioksinima, koji su veoma otrovni kada dođu u dodir sa jedinjenjima hlora, kojima se pamuk izbeljuje, i pesticidima iz neorganskog pamuka.

Iako se ističe da je nivo ovih toksina veoma mali u proizvodima ovog tipa, oni i dalje mogu da imaju veliki uticaj na nežno i propustljivo tkivo vagine, preko kojeg direktno dolaze u kontakt sa krvotokom.

tampon 2

Drugi proizvodi za negu žena, koji su klasifikovani kao kozmetika, kao što su kupke, maramice i sprejovi, moraju da navedu svoje sastojke. Ipak, jedinstveni miriski koji su korišćeni ne moraju da se navode, jer su određeni sastojci zaštićeni.

 

Ženama koje su zabrinute preporučuje se da koriste „neparfimisane proizvode“ i da biraju uloške i tampone koji nisu izbeljivani ili koji nisu izbeljivani jedinjenjima hlora. Takođe se savetuje da žene obavezno pogledaju sastojke proizvoda pre nego što ga kupe.

PAZITE NA SVOJE ZDRAVLJE

Organizacija „Women’s Voices for the Earth“ predlaže da se pridržavate sledećeg kako biste izbegli „toksične hemikalije“ koje se nalaze u proizvodima za negu žene:

– smanjite upotrebu proizvoda za intimnu negu
– kupujte neparfimisane proizvode, naročito tampone i uloške
– kupujte tampone i uloške koji nisu izbeljivani ili koji nisu izbeljivani jedinjenjima hlora
– probajte višenamenske uloške (koji se mogu oprati i ponovo koristiti)
– kupite proizvod druge marke ako mislite da je trenutni proizvod odgovoran za vaše alergijske simptome
– kupujete proizvode koji navode sve sastojke, uključujući i korišćene arome.

 

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno