Da li vas pušenje čini lošim roditeljem?

Podelite:

 Opasnost pušenja tokom trudnoće ili u blizini dece je dokumentovana ali nova istraživanja ukazuju da roditelji koji su pušači, manje i brinu o svojoj deci.

pusenje losi rod

Istraživanje je otkrilo da majke i očevi, koji su nikotinske zavisnici, ređe kupuje poklone svojoj deci za praznike, kupuju im manje garderobe pa ih čak i hrane manje kako bi imali novca za cigarete.

Istraživanje je sprovela farmaceutska kompanija Pfizer u okviru svoje kampanje za odvikavanje od pušenja „Don’t Go Cold Turkey„, tokom koje je anketirala 6.271 pušača kako finansira svoje pušačke navike u teškoj ekonomskoj krizi.

Najdrastičniji rezultati dobijeni su upravo kada se govorilo o roditeljstvu. Mnogi od njih, bili su spremni da snize kvalitet života svoje dece pre nego da odustanu od kupovine cigareta.

Šokantnih 20% je priznalo da kupuje deci manje ili jeftinije stvari kako bi uštedela i tako finansirala svoje pušačke navike.

Nešto manje, 17% ljudi je priznalo da štedi na hrani svoje dece a 35% da štedi na poklonima, posebno za Božić, kako ne bi ostavili pušenje.

Čak 9% roditelja je kralo iz kasice svoje dece za cigarete.

Određen broj ispitanika je štedeo tako što je smanjivao grejanje i navlačio veći broj džempera kako bi, opet, uštedeo za cigarete.

„Većina pušača je sasvim svesna finansijskog tereta koji pušačka navika sa sobom nosi ali ipak ne žele da iskoriste besplatnu mogućnost i ostave cigarete i poboljšaju kako svoje zdravlje, tako i stil života“, kaže dr Sara Džarvis koja je jedna od vođa ovog istraživanja.

Izvor: B92.net

Podeljeno